Κορσική: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μακρόν - Κοινό μήνυμα των «7» στην Τουρκία
Σπύρος ΜουρελάτοςOι ηγέτες που βρέθηκαν στη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Κορσικής, εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν μάλιστα, όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα καλωσορίζουν τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Κορσική λίγο πριν αρχίσει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. «Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες. Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες πριν το ραντεβού δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές. Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.
- «Εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πραγματιστής και χαμηλών τόνων»: Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατό του Κώστα Σημίτη
- Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης: Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
- Φρίκη στην Ξάνθη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης της Ευγενίας - «Της έσπασε σπόνδυλους από τον αυχένα»
- Ξεσπά ο Μητρούσης για το τροχαίο: «Τι να την κάνω τη συγγνώμη; Είμαι βιδωμένος στο κρεβάτι και κινούμαι με το πι»