Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Live οι δηλώσεις Μακρόν και Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και την Τουρκία
NewsroomΜήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Εμανουέλ Μακρόν: Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι παράνομες γεωτρήσεις
Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών. «Σήμερα έχουμε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που εξελίσσεται λόγω της COVID-19 αλλά και μια οικολογική κρίση. Υπάρχει μια μεταναστευτική κρίση και τάσεις αποσταθεροποίηση και προστίθεται σε αυτό μια τρομοκρατική απειλή. Υπάρχει ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Οι εντάσεις αυξάνονται, και στη Μεσόγειο υπάρχει ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Επιθυμία μας είναι μια Μεσόγειος που θα υπάρχει μια μεσογειακή ειρήνη, ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο με σεβασμό στην κυριαρχία του κάθε μέρους» τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών συζητήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. «Η Γαλλία θα είναι συνεπής. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε τη θέληση για να βρούμε μια μεταναστευτική ατζέντα στο μεταναστευτικό κομμάτι. Να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής, ευθυνών και συνθηκών υποδοχής, να γίνει μεταρρύθμιση της Σενγκεν. Να εργαστούμε προληπτικά για τις χώρες διέλευσης, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο. Έχουμε τη βούληση να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς παρεμπόδισης αθρόων ροών. Να επενδύσει η ΕΕ στην πολιτική βοήθειας προς τη Λιβύη, να αποκοπεί ο διάδρομος προς τη Μάλτα και την Ιταλία. Είναι ανάγκη να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής με την Τουρκία
Ανατολική Μεσόγειος και Τουρκία
«Διαπιστώσαμε με την κ. Μέρκελ μια κοινή ατζέντα. Υπάρχει μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και τις προκλητικές κινήσεις. «Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Έχουμε μια κοινή διακήρυξη η οποία είναι υπό διαμόρφωση. Κοινός στόχος είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις με την Τουρκία και όχι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και το καθεστώς του εμπάργκο για τα όπλα στη Λιβύη.
Όλα αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 6 της κοινής διακήρυξης, Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι αρχές μας. Υπάρχει μια οικονομική ατζέντα και είναι κοινή μας ευχή να υπάρχει αποκλιμάκωση. Ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν βασίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας ή ενοχής».
Μητσοτάκης: Nα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία - εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Κορσική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε τη «σκυτάλη» από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, μιας απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας. Ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που τη φιλοξένησε. Η Κορσική είναι μια γέφυρα, που δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί ήδη η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασε στα τεστ, αλλά και στις ενέργειες για την προστασία στον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω την έμπρακτη υποστήριξή τους τους εταίρους μας.
Πρώτη μας μέριμνα ήταν να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τη Λέσβο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στις χώρες τους. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις. Θα πρέπει να επαναφέρουμε αυτήν τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε. Εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας. «Συζητήσαμε για τις προκλητικές συμπεριφορές και για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. Οι συζητήσεις εδώ, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν θέλει να έχει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη, ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες.
Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης».
- Τσιόδρας: Ένας τύπος φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές
- «Συγγνώμη» για τη συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν ζήτησε από τον Ιλχάμ Αλίεφ ο Βλαντίμιρ Πούτιν
- Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα σπίτια των ιδιοκτητών της efood – Αλληλεγγύη στους απεργούς διανομείς
- Google: Υποχρεώθηκε σε αλλαγές στο Search στις Android συσκευές - Ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου