Πολιτική|13.09.2020 20:40

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Newsroom

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συνολικά 18 μέτρα για την οικονομία και την άμυνα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας, 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.), που θα την ενισχύσουν με το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 12 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαφορετική συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Λόγω των συνθηκών με την πανδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική από άλλες χρονιές, καθώς το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν θα υπερβαίνει τα 30.

Ως εκ τούτου, η συνέντευξη Τύπου διεξάγεται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους συμμετέχουν στη συνέντευξη Τύπου ηλεκτρονικά.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

Πρώτη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει: «Είναι μία παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη κρίση από 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί στηρίξαμε τη χώρα με ένα πακέτο μέτρο εμπροσθοβαρές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν πιο δύσκολο Χειμώνα και με τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες στηρίζουμε την κοινωνία. Η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα».

Ο πρωθυπουργός ζητήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση του Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο: «Είναι θετικό βήμα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, πάντως, ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο

Απαντώντας στο ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα και του Πρώτου Θέματος για την κατάσταση στην Μόρια, “ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ερώτημα εύλογο και υπενθύμισε ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μαι διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με:

ενεργή φύλαξη των συνόρων

επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου

ενεργοποίηση ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη

Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίου; 6 μήνες μειώθηκε από 25 στις 12 ο πληθυσμός στο νησί


Για αυτό που έγινε στην Μόρια και υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες

Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες για να φύγουν “Ευκαίρια να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Δέσμευση Σχοινά για κατάθεση προτάσεων ΕΕ ΜΈΧΡΙ τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.

Μιλώντας για προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση

Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο” στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού.

“Είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες”, κατέληξε.

ΘεσσαλονίκηΔΕΘΚυριάκος Μητσοτάκης