«Γενί Σαφάκ»: Ξανά με NAVTEX στο Καστελόριζο το Oruc Reis - Θα μείνει δύο μήνες
Μαρία ΖαχαράκηΕπιμένει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ότι το Oruc Reis θα ξαναβγεί σύντομα στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες και μάλιστα η νέα NAVTEX, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και ανεφοδιασμού, θα αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, μετά τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων του νησιού.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι θα παραμείνει εκεί για έρευνες για 2 μήνες. «Η περιοχή της επόμενης αποστολής του πλοίου προγραμματίζεται να καλύψει ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας ακριβώς νότια του Καστελόριζου. Κατά συνέπεια, οι συντεταγμένες της νέας Navtex αναμένεται να ξεκινούν από το τέλος των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και της Ρόδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να ‘σαρωθεί’ σε διάστημα 2 μηνών μια συνολική έκταση 15 χιλιομέτρων».
Τα νησιά του Αιγαίου ο νέος «στόχος» των τουρκικών ΜΜΕ
Μετά το Καστελόριζο τώρα το... δημοσιογραφικό βλέμμα στην Τουρκία στρέφεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πάλι, επικρίνοντας τη στρατικοποίησή τους και θέτοντας εκ νέου ζήτημα Λωζάνης. Κάνοντας την αρχή η «Γενί Σαφάκ», το εν λόγω θέμα καλύπτεται στη συνέχεια και από τα υπόλοιπα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
- Sozcu.com.tr, «Νέα Navtex από την Τουρκία»
- Sabah.com.tr, « Έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία: Έμφαση στη Λωζάνη»
- Hurriyet.com.tr, «Έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία: Λεπτομέρεια της Λωζάνης που χρήζει προσοχής»
- Milliyet.com.tr, «Έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία
- ε/φ Yeni Safak, τίτλος «Έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία: Δίνεται έμφαση στη Λωζάνη εναντίον των στρατιωτικοποιημένων νησιών»
-Trthaber.com.tr, «Έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία εναντίον των παράνομων βημάτων της Ελλάδας».
«Αποθήκες όπλων τα ελληνικά νησιά»
Παράλληλα, δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τουρκιγέ» με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά είναι αποθήκες όπλων» αναφέρει πως η Ελλάδα έχει μετατρέψει 18 από τα 23 νησιά του Αιγαίου σε «αποθήκες όπλων και στρατιωτικές βάσεις», γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί απειλή για την Τουρκία και μπορεί να τεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.
Με βάση δεδομένα του «Κέντρου Ερευνών Διπλωματικής Στρατηγικής», που έχει την έδρα του στο ψευδοκράτος, επιχειρείται μία καταγραφή των στρατιωτικών μονάδων που διαθέτει το κάθε ελληνικό νησί του ανατ. Αιγαίου:
- Λέσβος: 1 μεραρχία και συναφείς κύριες μονάδες, 2 συντάγματα πεζικού, 7 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα ειδικών δυνάμεων εθνοφρουράς, 3 επιλαρχίες αρμάτων, 4 μοίρες πυροβολικού και 1 μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού
- Χίος: 1 ταξιαρχία και συναφείς κύριες μονάδες, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα ειδικών δυνάμεων εθνοφρουράς, 1 επιλαρχία αρμάτων, 1 μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού, 7.500 στρατιώτες
- Σάμος: 1 ταξιαρχία και οι κύριες μονάδες, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 2 μηχανοκίνητα τάγματα, 2 επιλαρχίες αρμάτων, 2 μοίρες πυροβολικού, 1 μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού, 7.500 στρατιώτες
- Ρόδος: 1 μεραρχία και συναφείς κύριες μονάδες,σ 2 συντάγματα πεζικού, 7 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα ειδικών δυνάμεων εθνοφρουράς, 3 μοίρες πυροβολικού, 1 τάγμα καταδρομέων, 1 μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού, 7.500 στρατιώτες
- Κως: 1 ταξιαρχία και οι κύριες μονάδες, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα πεζικού, 1 τάγμα ειδικών δυνάμεων εθνοφρουράς, 2 επιλαρχίες αρμάτων, 8.000 στρατιώτες.
Επίσης, τα νησιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περιλαμβάνουν 6 χερσαίες βάσεις, 2 ναυτικές βάσεις και δύο βάσεις ελικοπτέρων, 1 τάγμα πεζικού, ναυτική βάση και βάση ελικοπτέρων βρίσκονται στη χερσαία βάση στις Οινούσσες.
Τα νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Θύμαινα διαθέτουν τάγμα πεζικού και βάση ελικοπτέρων.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν επίσης τάγματα πεζικού στις χερσαίες βάσεις στα νησιά Καλόλιμνος και Ψέριμος.
Αναφέρεται, τέλος, ότι η Ελλάδα, η οποία έχει εξοπλίσει τα νησιά, έχει κατασκευάσει επίσης στρατιωτικά αεροδρόμια στη Λήμνο, τη Λέσβο, την Κω και τη Ρόδο για επιχειρήσεις με αεροσκάφη κατά της Τουρκίας.
«Αφήστε το Καστελόριζο, η Κρήτη είναι το θέμα»
Σε συνέντευξη, που παραχώρησε ο πλοίαρχος εν αποστρατεί, Τζαχίτ Αρμαγάν Ντιλέκ, στην εφημερίδα «Κορκουσούζ» σημειώνει πως «το θέμα, για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει η Τουρκία, είναι τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Κάσος, καθώς η Ελλάδα θα καταστήσει πρώτα το νησί του Καστελόριζου διαπραγματευτικό εργαλείο και στη συνέχεια θα φανεί ότι συμβιβάζεται για το Καστελόριζο, αλλά εν συνεχεία, θα απαιτήσει ΑΟΖ για τη Ρόδο και την Κρήτη. Αυτό αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης επιπλέον θαλάσσιων περιοχών για τη Ρόδο και την Κρήτη».
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου υπογράφηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδας
Ενόχληση φαίνεται να προκαλεί και η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, με τη συμμετοχή των ελληνικών αρμάτων LEO2HEL και LEO2A49 και των αμερικανικών M1A2 Abrams, στην Ξάνθη.
Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» συνέδεσε την κοινή στρατιωτική άσκηση με τις άλλες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέροντας πως «οι ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποίησαν χερσαία άσκηση με την Ελλάδα τις προάλλες στα τουρκικά σύνορα, θα πραγματοποιήσουν επίσης ασκήσεις με την ‘ε/κ πλευρά’ και το Ισραήλ στη Μεσόγειο. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ron Johnson ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να μεταφέρουν τα στρατεύματά τους από τη βάση του Ιντζιρλίκ σε ελληνικό νησί».
- ε/φ Γενί Σαφάκ, τίτλος «Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν την Τουρκία: Οι ΗΠΑ, που ήραν το 33ετές εμπάργκο όπλων από τους ‘Ε/Κ’, πραγματοποιούν νέο βήμα εναντίον της Τουρκίας»
- ε/φ Σοζτζού, τίτλος «Άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδας πλησίον των συνόρων μας»
- ε/φ Χουριέτ, τίτλος «Ασκήσεις με αμερικανικά και ελληνικά άρματα στη ‘Δυτική Θράκη’»)
- ε/φ Sabah, τίτλος «Βαριά πρόκληση από τις ΗΠΑ»
- ε/φ Türkiye, τίτλος «Η άσκηση έτυχε προσοχής στη ‘Δυτική Θράκη’»
- ε/φ Aksam, τίτλος «Νέα πρόκληση στη Δυτική Θράκη»
- ε/φ Aydınlık, τίτλος «Τα αμερικανικά και ελληνικά άρματα βρίσκονται στα σύνορά μας».
Η Λωζάνη στο τραπέζι
Μεγάλη σημασία στην αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για τη Χίο δίνει η «Γενί Σαφάκ», ανάγοντας την κίνηση αυτή σε ένα καινούριο χαρτί που βγάζει τώρα η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα.
«Η Λωζάνη μπήκε στο τραπέζι. Η Τουρκία που έχει συνηθίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε το χαρτί της Λωζάνης εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα για τη συνθήκη της Λωζάνης», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για διγλωσσία της Αθήνας.
«Από τη μία πλευρά έρχεται το μήνυμα ότι "είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία", ένα μήνυμα για να έρθουμε πιο κοντά στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί, δημοσιεύοντας μία NAVTEX ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη Χίο, η οποία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, διέπεται από "αποστρατικοποιημένο καθεστώς"», σημειώνει το δημοσίευμα.
Τουρκική ΝΟΤΑΜ σε Αθήνα και ΟΗΕ για τα νησιά
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική αντι-NAVTEX που κάνει λόγο για παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης στη Χίο ενημερώνει ουσιαστικά για τον οδικό χάρτη που πρόκειται να ακολουθήσει η Άγκυρα την επόμενη περίοδο.
Η αντίδραση της Άγκυρας, όπως σημειώνουν Τούρκοι νομικοί στην εφημερίδα, θα μπορούσε να ενισχυθεί με μία νότα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα κι έπειτα με διάβημα στον ΟΗΕ για παραβίαση διεθνούς συνθήκης από την Ελλάδα.
- Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
- Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
- Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
- Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ