Πολιτική|16.09.2020 10:37

Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Σε σταυροδρόμι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την επιστροφή του εξερευνητικού σκάφους της Τουρκίας Oruç Reis ως πρώτο βήμα πίσω από τα άκρα. «Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος, κατάλληλος χώρος για έναν γόνιμο διάλογο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από συνάντηση με τον Κάρολ Μισέλ την Τρίτη, αναφέρει η Νεκταρία Σταμούλη στο Politico.

Αλλά η Λευκωσία είναι ο κακός μπάτσος: Είναι η ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ημέρα της Προέδρου της Επιτροπής - αλλά υπάρχει ένας άλλος πρόεδρος που μπορεί να φέρει ειδήσεις, καθώς ο Μισέλ θα βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει μια δύσκολη κατάσταση. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, θα πιέσει για νέες κυρώσεις. 

Η Κύπρος θέλει πέντε άτομα και τρεις οντότητες να προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων. Και τουλάχιστον ένα από τα άτομα είναι κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος, τιμωρώντας τον οποίον θα ήταν κλιμάκωση, σύμφωνα με διπλωμάτες. Υπάρχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με άλλους διπλωμάτες, ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί μόνο στην αρχική κλιμάκωση της Άγκυρας. 

Τι κοινό έχουν η Λευκορωσία και η Τουρκία: Για πολλές χώρες, οι προτεινόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και της Λευκορωσίας δεν συνδέονται καθόλου - και όμως, συνδέονται λόγω των απαιτήσεων ομοφωνίας. Η επιμονή της Κύπρου στην Τουρκία και η αίσθηση άλλων ότι η ΕΕ δεν μπορεί να καθυστερήσει την ανταπόκρισή της στην κρίση στη Λευκορωσία, δημιουργεί ένα πιο επείγον ζήτημα. Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, είπε στους ευρωβουλευτές την Τρίτη ότι οι κυρώσεις της Λευκορωσίας πρέπει να εγκριθούν «ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία». Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται σήμερα να συζητήσουν για το θέμα. 

Το Bloomberg αναφέρει:  Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκονται σε σταυροδρόμι καθώς η ΕΕ πιέζει την Άγκυρα να σταματήσει την αμφιλεγόμενη εξερεύνηση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Το μπλοκ υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα και την Κύπρο στη διαμάχη, και η τουρκική αποκλιμάκωση απαιτείται, είπε στους νομοθέτες στις Βρυξέλλες. 

κρίση στη ΜεσόγειοΕυρωπαϊκή ΈνωσηOruc ReisΤουρκίαOύρσουλα φον ντερ Λάιεν