Πολιτική|17.09.2020 13:46

Γερμανός πρέσβης: Καρότο και μαστίγιο από τη Μέρκελ στην Τουρκία

Σοφία Σπίγγου

“Προσωπική υπόθεση” της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και την αποκλιμάκωση της έντασης, ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ, που ενημέρωσε σήμερα την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τις προτεραιότητες και τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.

“Ζούμε σε πολύ ταραχώδεις, δύσκολους καιρούς. Το θέμα της σχέσης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γερμανική προεδρία. Δεν είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συμπεριλάβει στη γραπτή εξέταση και παρουσίαση της γερμανικής προεδρίας. Εν τω μεταξύ όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Orus Reic, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών», ανέφερε ο κ. Ράιχελ.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε ο κ. Ράιχελ, η Γερμανία αναμένεται να υιοθετήσει τακτική "καρότο και μαστίγιο" για τον “δύσκολο γείτονα”, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, ενώ εκτίμησε  ότι “η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ”.

Κατά τη συζήτηση, ο Γερμανός πρέσβης δέχθηκε βολές για εφαρμογή πολιτικής ίσων αποστάσεων, με τον ίδιο να απαντά: "Δεν είμαστε ουδέτεροι ως προς τη σχέση μας με Ελλάδα και Τουρκία. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, άρα την κριτική στη Γερμανία από Ελλάδα δεν την καταλαβαίνω. Γιατί είναι προς συμφέρον Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. Η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε στην Τουρκία γιατί θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε”.

ΤουρκίαΆνγκελα Μέρκελκρίση στη Μεσόγειο