Περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα
Μαρία ΨαράΠερισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις αμφιλεγόμενες ενεργειακές της έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, οι κυρώσεις είναι αναγκαίες, αν η Τουρκία δεν δείξει «ειλικρινή συνεργασία και συγκεκριμένη πρόοδο» στη μείωση των εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να «είναι έτοιμες να αναπτύξουν έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων ελλείψει οποιασδήποτε σημαντικής προόδου στη συνεργασία με την Τουρκία», όπως σημειώνεται στο μη δεσμευτικό ωστόσο ψήφισμα. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τομεακά και στοχευμένα», τονίζεται.
Ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57κατά και 36 αποχές. To ψήφισμα του Κοινοβουλίου συνέταξαν οι έξι από τις επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου- που κυμαίνονται από το πολιτικό φάσμα του ΕΛΚ, μέχρι και Αριστερούς και Πρασίνους. Δεν συμμετείχε η ακροδεξιά ομάδα ID, στην οποία ανήκουν κόμματα όπως το γερμανικό AfD).
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
Η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι οι δεσμοί με την Τουρκία βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Το κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται από την δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία αλλά και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Οι ευρωβουλευτές εμμένουν στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. τον Φεβρουάριο επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp., σε απάντηση της γεωτρητικής δραστηριότητας της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!