Πολιτική|17.09.2020 21:57

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η απόσυρση του Oruc Reis ευκαιρία για διπλωματία

Μαρία Ζαχαράκη

Το Οruc Reis αποσύρθηκε κατόπιν εντολής Ερντογάν, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε διαδικτυακή συζήτηση, που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης ECFR με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις διπλωματών και ξένων δημοσιογράφων σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται υπό εξέλιξη, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε επίπεδο διερευνητικών επαφών.

Οι απαντήσεις που έδωσε φωτίζουν αρκετά την εν εξελίξει διαδικασία, αλλά και τα «χαρτιά» που θα παρουσιάσει η Άγκυρα στο τραπέζι, ενώ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι το Οruc Reis έφυγε από την ανατoλική Μεσόγειο για να αφήσει χώρο στη διπλωματία.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε μία ευκαιρία, μία μεγάλη ευκαιρία, κάνοντας μία σημαντική κίνηση, δίνοντας μία ευκαιρία στη διπλωματία και πάλι.

Το κάναμε πριν από 2 μήνες τον Ιούλιο. Αλλά δυστυχώς η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε με μία συμφωνία με την Αίγυπτο, μόλις μία ημέρα πριν προβούμε σε μία κοινή ανακοίνωση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.

Τα πράγματα σταμάτησαν εξαιτίας αυτής της συμφωνίας κι επειδή αυτή η διαδικασία δεν ήταν διαφανής. Δεν ενημερωθήκαμε για αυτό, όπως και άλλοι στην ΕΕ δεν ενημερώθηκαν, από όσο γνωρίζω. Και υπονόμευσε αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε εκείνη την ώρα.

Αλλά τώρα ο πρόεδρός μας δίνει μία ευκαιρία στην διπλωματία και πάλι. Το Οruc Reis πήγε πίσω στο λιμάνι στην Αττάλεια και πιστεύω και ελπίζω ότι η ελληνική πλευρά, η Ελλάδα ειδικά να το χρησιμοποιήσει για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές σύντομα κι αυτό θα έχει μία θετική αντανάκλαση στη σύνοδο της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου και θα θέλαμε να δούμε μία καινούρια σελίδα να γυρνάει στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις αλλά και στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περί συντήρησης του πλοίου αποτελούν μόνο μία «επίσημη» κυβερνητική δικαιολογία για να μη φανεί ως υποχώρηση στο εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο.

Συμφωνία για πλαίσιο διαλόγου

Την ίδια ώρα, ο Ιμπραχίμ Καλίν αποκάλυψε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει ήδη σε ένα καλό επίπεδο συνεννόησης για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το πλαίσιο του διαλόγου.

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα προχωρήσουν περισσότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο, αλλά και μετά.Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι το κλίμα τώρα ευνοεί σε αυτό προς το παρόν. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο συνεννόησης για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες.

Όταν ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες, θα τεθούν όλα τα ζητήματα, θα χαμηλώσουν οι τόνοι και θα ξεφορτωθούμε αυτή την ακραία ρητορική και θα επικεντρωθούμε σε πραγματική δουλειά. Θα επικεντρωθούμε σε όλα τα ζητήματα που θα παρουσιαστούν ή που έχουν καταγραφεί ως διαφιλονικούμενα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν κάνοντας λόγο για «πολλά ζητήματα» στο τραπέζι.

Διμερής ή με διαμεσολαβητή;

Το άλλο που η Άγκυρα επιθυμεί, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, είναι σε πρώτη φάση η συζήτηση να διεξαχθεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κι όχι με διαμεσολαβητές, αν και δεν το αποκλείει.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μεταξύ μας/διμερώς, ή με διαμεσολάβηση ή και με συμμετοχή τρίτων, αλλά αυτή τη στιγμή θα θέλαμε να ξεκινήσουμε σε διμερές επίπεδο και μακάρι να δημιουργήσουμε ένα θετικό momentum».

Κρατάει χρόνια αυτή η… διαπραγμάτευση

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ξεκαθάρισε πάντως «πρόκειται για μία μακρά διαδικασία και κανείς να μην προσδοκά οι συνομιλίες αυτές να βγάλουν κάποιο γρήγορο αποτέλεσμα. Θα πάρει χρόνια», είπε φέρνοντας ως παραδείγματα άλλες χώρες που συνομιλούν εδώ και δεκαετίες για το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. «Η Ρωσία με τη Νορβηγία π.χ. συνομιλούν εδώ και 40 χρόνια ή η Γαλλία και η Βρετανία μέχρι να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα στη Μάγχη πέρασαν 10 χρόνια», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι όταν λήξει η γερμανική προεδρία, δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουν οι επαφές στην προηγούμενη κατάσταση.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση και από τις δύο κυβερνήσεις, προκειμένου οι επαφές αυτές να κρατήσουν και μετά το τέλος της γερμανικής προεδρίας, και μέχρι να βρεθεί μία λύση, υπογράμμισε ο Καλίν.

«Για αυτό θέλουμε μία πολιτική δέσμευση. Και βλέπω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν. Ο πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί, το ίδιο κι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η συνομιλήτριά μου στην ελληνική πλευρά. Μιλάμε γι’ αυτό όλη την ώρα. Πιστεύω στη γερμανική διαμεσολάβηση, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, επί τη ευκαιρία, και πιστεύω θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε τη Γαλλία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αντιπαράθεση στην ανατ. Μεσόγειο κατά το δοκούν.

«Χώρες σαν αυτές (Γαλλία) δίνουν έναν άλλον αγώνα με την Τουρκία, αλλά  απλά χρησιμοποιούν την σημερινή αντιπαράθεση στην ανατ. Μεσόγειο για να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο ένα αντι-τουρκικό αίσθημα», υποστήριξε, ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να σταματήσει να είναι μία ομάδα που εκβιάζει την Τουρκία και να σταθεί ως ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής.

«Η όλη ιδέα πίσω από όλα αυτά είναι ότι θέλουμε η ΕΕ να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής εδώ. Αν είναι να χειριστούν τα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας πρέπει να το κάνουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα του Καστελόριζου, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τις μαξιμαλιστικές θέσεις.

«Περιμένοντας την Τουρκία να κάνει τα πάντα και οι άλλες χώρες να έχουν τη δική τους ατζέντα, δεν είναι δίκαιο.

Αυτό που ονομάζεται αμφιλεγόμενη περιοχή, αν δείτε στους χάρτες, το Καστελόριζο είναι μόνο 2χλμ. μακριά από την Τουρκία κι ένα νησί μόνο 10 τ.χλμ. Είναι ελληνικό νησί αλλά το να ζητάς 40 χιλιάδες ΑΟΖ δεν είναι δίκαιο και ρεαλιστικό. Όλοι το λένε ότι είναι μαξιμαλιστικό, καμία χώρα δεν μας επικρίνει γι’ αυτό. Κανείς δεν λέει όμως και στην Ελλάδα ότι ‘είσαι μαξιμαλίστρια’. Όταν το λέμε εμείς αυτό, τότε είμαστε οι επιτιθέμενοι και οι παράλογοι», δήλωσε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίνκρίση στη ΜεσόγειοOruc Reis