Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία
NewsroomΑπαράδεκτο χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και σύνεσης.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι:
«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο απέχει από την πραγματικότητα και έγινε αποδεκτό στο όνομα της αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με σκοπό να εξυπηρετήσει τα εγωιστικά συμφέροντα κάποιων χωρών είναι καθ’ όλα απαράδεκτο. Παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών και του ΕΚ, η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και κοινής λογικής. Το ΕΚ με αυτή τη μονομερή και άδικη στάση του, καθώς και με τις άκυρες και μονόπλευρες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας, για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα χάνει το κύρος του. Ούτε το ΕΚ, ούτε η ΕΕ, ούτε τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την εξουσία να καθορίζουν τα σύνορα και τη δικαιοδοσία τρίτων χωρών. Εάν το ΕΚ και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης και του συμβιβασμού, πρέπει να επιδείξουν μόνο διαμεσολαβητική και συμφιλιωτική στάση, να προσεγγίσουν την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, να αντικρύσουν δίκαια τα διαφιλονικούμενα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να μην παίρνουν θέση. Η Τουρκία έδειξε την καλή της πρόθεση, δεν εγκατέλειψε τις αρχές της απέναντι στις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές και επέδειξε μια αποφασιστική αλλά συνετή στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες.
Η Τουρκία, η οποία δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και δικαιώματά της, όπως και της ΤΔΒΚ στην περιοχή, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία, με την προοπτική της ένταξης, είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο υπουργός μας στην σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ και στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΕΚ, προτιμά πάντοτε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών.
Από την άλλη, σημειώνουμε το άρθρο 9 αυτού του ψηφίσματος, με το οποίο το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διεξάγει έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και προκρίνει την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο».
Ερντογάν προς Μισέλ: Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε λύση με διαπραγματεύσεις
Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις κι έναν ειλικρινή διάλογο και κατά τις οποίες όλες οι πλευρές θα διατηρούν τα δικαιώματά τους, ωστόσο είναι παράλληλα και αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της απέναντι στις μονομερείς ενέργειες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική συνομιλία τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαν τις περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ανατολική Μεσόγειο.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς την ΕΕ και τις χώρες-μέλη για αντικειμενική και συνεπή στάση χωρίς προκλήσεις σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά