Η «μάχη» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης: Οι ισορροπίες μετά το «όχι» της Εύας Καϊλή
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΈνα όνομα λιγότερο περιλαμβάνει πλέον η πρωτόγνωρα μεγάλη λίστα των υποψηφίων για τον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού η Εύα Καϊλή θα διεκδικήσει μία ακόμα θητεία στην Ευρωβουλή. Σε αυτό συμφώνησε την Παραμονή των Χριστουγέννων με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο γυναίκες.
Βέβαια, η Εύα Καϊλή δεν είχε ανακοινώσει ποτέ επίσημα υποψηφιότητα ή έστω ενδιαφέρον για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο, το όνομά της τέθηκε αρκετές φορές σε τοποθετήσεις από επίσημα χείλη, ακόμα και από τον ίδιο τον νυν δήμαρχο Θεσσαλανίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ερωτηθείς απάντησε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη η Εύα Καϊλή στη δημοτική παράταξή του, «Πρωτοβουλία».
Η ίδια η Εύα Καϊλή, όσες φορές κι αν ρωτήθηκε, δεν ξεκαθάρισε ποτέ τις προθέσεις της, αφού με το ίδιο (χλιαρό) ενδιαφέρον που μιλούσε για το Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφερόταν στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές. Από άτομα του περιβάλλοντός της υπήρχαν διαρροές το τελευταίο διάστημα ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την Εύα Καϊλή είναι να συνεχίσει το έργο της στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του κόμματος που ανήκει, του Κινήματος Αλλαγής.
Ωστόσο, κακές γλώσσες αναφέρουν ότι στην απόφασή της να μη διεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης έπαιξαν τα χαμηλά ποσοστά που της έδιναν κρυφές δημοσκοπήσεις. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίθετα στην κάθοδό της στις δημοτικές εκλογές ήταν και τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη της «Πρωτοβουλίας», η οποία το 2014 στηρίχθηκε και από το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, φέρονται να είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά.
Άλλοι υποψήφιοι στην κεντροαριστερά
Η μη κάθοδος της Εύας Καϊλή για το Δήμο Θεσσαλονίκης δε σημαίνει ότι προκαλεί ξεκαθάρισμα του τοπίου στην κεντροαριστερά, αφού υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που προέρχονται από το χώρο, ωστόσο, αποσύρεται ένας πόλος.
Αυτή τη στιγμή ισχυρές υποψηφιότητες για το Δήμο Θεσσαλονίκης από το χώρο της κεντροαριστεράς είναι η νυν υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, η Καλυψώ Γούλα που επιλέχθηκε ως υποψήφια δήμαρχος από την «Πρωτοβουλία» μετά τις εσωπαραταξιακές εκλογές πριν από περίπου δέκα μέρες, αλλά και η Κίνηση των Πέντε, που περιλαμβάνει δύο από τα τρία ιδρυτικά στελέχη της «Πρωτοβουλίας», τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη.
Το κάθε πρόσωπο έχει τη δική του δυναμική και τις προσβάσεις του σε διάφορες ομάδες ψηφοφόρων. Δεν είναι απίθανο μέχρι το Μάιο να υπάρξουν συνεργασίες και κοινές κάθοδοι, προκειμένου να μη σπάσει η δυναμική που απέκτησε η κεντροαριστερά τα τελευταία εννέα χρόνια στον κεντρικό δήμο της συμπρωτεύουσας.
Η κεντροδεξιά
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η εξίσωση στο χώρο της κεντροδεξιάς, όπου υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες από την κεντροαριστερά, με κάποιες, ωστόσο, να μη συγκεντρώνουν μεγάλη δυναμική. Ως ισχυρότεροι πόλοι θεωρούνται ο υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταχιάος και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και για πολλά χρόνια βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Γιώργος Ορφανός.
Ο Νίκος Ταχιάος διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη συσπείρωση των λεγόμενων ως κομματικών ψηφοφόρων. Άνθρωποί του τον χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα δραστήριο και ατακαδόρο, ωστόσο, θεωρείται ότι δεν έχει ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των ψηφοφόρων που παραδοσιακά δεν ακολουθούν κάποια παράταξη.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ορφανός είναι περισσότερο γνωστός ως πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη, αφού διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης το διάστημα 2014-2015. Δεν κατεβαίνει με τη στήριξη κάποιου κόμματος και θέλει να ακολουθήσει τα «χνάρια» του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εκλέχθηκε δύο φορές δήμαρχος χωρίς κομματική γραμμή.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η πορεία που θα ακολουθήσει ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ από το χώρο της αυτοδιοίκησης προέρχεται κι άλλος κεντροδεξιός υποψήφιος, ο γιατρός Χάρης Αηδονόπουλος. Είναι σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Από το χώρο της κεντροδεξιάς προέρχονται και οι Κώστας Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, Εφραίμ Κυριζίδης, ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Βασίλης Μωυσίδης, πρώην αντιστράτηγος της αστυνομίας, με προσβάσεις στον ποντιακό χώρο. Όλοι οι παραπάνω εκτιμάται ότι θα παίξουν στις επερχόμενες εκλογές κάποιο, μικρό ή μεγάλο, ρόλο.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών