Πολιτική|24.09.2020 14:43

«Σινιάλο» από Ερντογάν να πέσουν οι τόνοι - Διερευνητικές επαφές τριών φάσεων

Μαρία Ζαχαράκη

Τις διεργασίες για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο διερευνητικών επαφών καθόρισε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που έλαβε χώρα την Τρίτη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει παράλληλα μήνυμα μείωσης των τόνων στην ανατoλική Μεσόγειο.

Σινιάλο για πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική από Ερντογάν

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ», στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της τουρκικής πολιτικής τώρα στην ανατ. Μεσόγειο είναι η εξάντληση όλων των μέσων της διπλωματίας, προκειμένου να μην καταστεί το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος μία «ελληνική λίμνη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη εκεί (στην ανατoλική Μεσόγειο), χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Προτεραιότητά μας είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, θα εξηγούμε το δίκιο μας στην ανατολική Μεσόγειο σε κάθε περίπτωση και σε κάθε επαφή μας. Δεν θα μείνουμε πίσω σε τίποτα», φέρεται να ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στα στελέχη του κόμματός του για την ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ της διπλωματίας, «αλλά μόνο όταν είδαν την αποφασιστικότητά μας, απέκτησαν διαπραγματευτική προσέγγιση», φωτογραφίζοντας την Αθήνα, αλλά και το Παρίσι, εντάσσοντας μάλιστα στο πλαίσιο αυτό το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν να συνομιλήσει προχθές το βράδυ μαζί του. 

Αναφερόμενος στη συνομιλία του με το Γάλλο πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το αίτημα να μιλήσουν προήλθε από τον Μακρόν, όπως και η πρόσκληση να επισκεφτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη Γαλλία. Πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε αμέσως ο Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες της «Χουριέτ»- από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του να επιταχύνει τις διπλωματικές κινήσεις με το Παρίσι το επόμενο διάστημα.

Διερευνητικές επαφές 3 φάσεων

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές «συναντήσεις» ή διαδικασίες.

«Η πρώτη διαδικασία ολοκληρώθηκε ήδη την Παρασκευή με τη συνομιλία του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, του σύμβουλου της Γερμανίδας καγκελάριου, Γιαν Χέκερ, και της συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή.

Η ίδια τηλεδιάσκεψη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα», και στη συνέχεια, όπως αναφέρει -ξανά σήμερα- η τουρκική εφημερίδα, «έπειτα από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ηγετών, θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Οι ημερομηνίες αναμένεται να καθοριστούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει εκ νέου ο Ιμπραχίμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή».

Συμβούλιο Ασφαλείας με το βλέμμα στις διερευνητικές

Την ίδια ώρα, σήμερα συνεδριάζει στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με βασικό θέμα την ένταση με την Ελλάδα στην ανατ. Μεσόγειο και το νέο οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί σε επίπεδο διπλωματίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τρία είναι τα θέματα στην ατζέντα του ΣΕΑ σήμερα:

  • Η αύξηση των διπλωματικών επαφών μετά την ένταση με την Ελλάδα, η στάση της Γαλλίας και οι διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας.
  • Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού Φαγέζ ες Σαράζ. Για το θέμα αυτό, η στάση του Ερντογάν αναμένεται να είναι η ίδια που εμφάνισε και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος την Τρίτη. Δηλαδή, «η στάση μας στη Λιβύη είναι σαφής, δεν πρόκειται να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να μας σηκώσει από αυτό το τραπέζι».
  • Οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

κρίση στη ΜεσόγειοΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΑνατολική Μεσόγειος