Πολιτική|30.09.2020 15:12

Τσαβούσογλου: Θετικό το κλίμα με Ελλάδα και Ευρώπη

Μαρία Ζαχαράκη

Για θετικό κλίμα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, ενώ επικρότησε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, παρόλο που στο παρελθόν η Αθήνα ήταν αρνητική, όπως ισχυρίστηκε.

Ωραία εξέλιξη η αποδοχή του διαλόγου από την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να βρεθεί μια διπλωματική λύση στα υπάρχοντα προβλήματα και ότι ήταν καλό που η Ελλάδα δέχθηκε το διάλογο, επαναλαμβάνοντας ότι όποιος είναι σίγουρος για τις θέσεις του, κάθεται στο τραπέζι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι:

-Υπήρχε ένταση λόγω της αποφασιστικότητάς μας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματά μας.

-Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια διπλωματική λύση στα τρέχοντα προβλήματα.

-Δεν επιτρέπουμε η διπλωματία να λειτουργεί στο παρασκήνιο.

-Σε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα, η Ελλάδα, η οποία απέφευγε αυτές τις συνομιλίες μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη για τις συνομιλίες. Ήταν μία ωραία εξέλιξη.

-Η χώρα που έχει αυτοπεποίθηση πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

Έμμεση «απολογία» για τη σημαία στο Καστελόριζο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι με την Ελλάδα υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα προβλήματα από το παρελθόν, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της σημαίας που βάφτηκε κόκκινη από Τούρκους εθνικιστές στο Καστελόριζο, απολογήθηκε εμμέσως λέγοντας ότι η Τουρκία σέβεται όλες τις σημαίες.

-Είμαστε γείτονες και κάποια προβλήματα, τα οποία προέρχονται από το παρελθόν, δεν τα έχουμε επιλύσει.

-Όταν συνομιλείς η ατμόσφαιρα γίνεται πιο θετική και ανταλλάσσεις ιδέες.

-Αν η Ελλάδα δεν έχει καταλάβει το ζήτημα, θα πρέπει να το καταλάβει.

-Και δεν μπορεί να λυθεί με τη μεσολάβηση κάποιων άλλων, που πουλούν όπλα.

-Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά κι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τα προκλητικά βήματα.

-Πολλές φορές κάηκαν σημαίες μας στην Ελλάδα και αντιδράσαμε (38’). Εμείς πάντως σεβόμαστε όλες τις σημαίες.

Όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου η ΕΕ

Κατηγόρησε ωστόσο για άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι κρατούν ομήρους την ΕΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα την τωρινή τους στάση τώρα στο θέμα των κυρώσεων της Λευκορωσίας.

-Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν καταστήσει ομήρους την ΕΕ εκμεταλλευόμενες άλλα ζητήματα.

-«Εάν δεν μας υποστηρίξετε στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις της Λευκορωσίας», λένε οι Ελληνοκύπριοι. Αυτός ο κανόνας λήψης αποφάσεων ομόφωνα αναγκάζει αυτές τις χώρες να γίνονται όμηροι.

-Όταν 1 στα 5 μέλη λέει «όχι», δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για πολύ ζωτικά θέματα. Πρέπει να ληφθούν ομόφωνα.

-Η ΕΕ, η οποία ιδρύθηκε, έτσι ώστε η Γαλλία και η Γερμανία να μην πολεμήσουν ξανά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να μεταρρυθμιστεί, συνέστησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η σύνοδος της ΕΕ ευκαιρία νέας σελίδας με την Τουρκία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «θετικό» το κλίμα πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολλές συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες και ότι στο θέμα της ανατ. Μεσογείου η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ καταλαβαίνει την Τουρκία, όπως επίσης και τις θέσεις της για το Καστελόριζο.

-Η δυσκολία βρίσκεται στην ίδια την ΕΕ.

-Αλλά τώρα έχουμε λίγο πιο γερές και λογικές σχέσεις με την ΕΕ. Έχουμε καλύτερες σχέσεις.

-Οι επαφές μας με τον Μπορέλ έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα.

-Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν επίσης διαφορετικές απόψεις εντός της ΕΕ σε κάθε θέμα πολιτικής. Φυσικά, αυτό τροφοδοτείται από ορισμένες χώρες που είναι κατά της Τουρκίας.

-Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε διαφορετικούς τομείς.

-Έχουμε έναν στενό διάλογο με κάποιους ηγέτες και είμαστε σε επαφή και με τον κ. Μπορέλ και υπουργούς και αρχές της ΕΕ.

-Η διπλωματία είναι πάντα στο τραπέζι.

-Η Μέρκελ έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά πολλές φορές με τον πρόεδρό μας, όπως και ο κ. Μισέλ.

-Αλλά η Ελλάδα και οι Ε/Κ αρνούνται να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα

-Η πλειοψηφία στην ΕΕ καταλαβαίνει την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο.

-Ή για το Καστελόριζο, έχουμε εξηγήσει σε όλους τί αναφέρει το διεθνές δίκαιο και έχουμε δώσει πολλά παρόμοια παραδείγματα από τον κόσμο για το τί μπορεί να ισχύσει στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από την ΕΕ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο το θέμα της ανατ. Μεσογείου που θα συζητηθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία έχει προσδοκίες για συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, του μεταναστευτικού και της βίζας.

-Δεν πρόκειται μόνο για σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία της 18ης Μαρτίου πρέπει τώρα να επικαιροποιηθεί. Το πρόβλημα συνεχίζεται. Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ εμείς το κάναμε.

-Υπάρχουν προσδοκίες από την Τουρκία, πρέπει η ΕΕ να επικαιροποιήσει την Τελωνειακή Ένωση.

-Αλλά και στη βίζα περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να υπάρξει η ευελιξία που δίνεται στους Ουκρανούς πολίτες στην απελευθέρωση των θεωρήσεων. Το προνόμιο που δίνεται στους Ουκρανούς πολίτες πρέπει να μας δοθεί και σε εμάς.

-Δεν πρέπει να «κολλούν» σε μερικές λεπτομέρειες. Αναμένουμε θετικά βήματα προς την Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει να λάβει πιο συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε αυτό το θετικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί. Η ΕΕ πρέπει τώρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την Τουρκία. Αυτά τα πράγματα δεν είναι μονομερή.

-Το έχουμε καταστήσει σαφές ότι απαιτούμε συγκεκριμένα βήματα και στο θέμα της τρομοκρατίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση πάντως στην ΕΕ να μη χρησιμοποιηθεί η σύνοδος ως δικαιολογία για βήματα εναντίον της Τουρκίας.

Η περιφερειακή διάσκεψη θα λύσει το 51% του προβλήματος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανάφερε -και σήμερα- την πρόταση για τη διεξαγωγή μίας περιφερειακής διάσκεψης για τη Μεσόγειο με τη συμμετοχή μάλιστα και των δύο πλευρών στο νησί. Και τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, αλλιώς κανένας, όπως είπε.

Μάλιστα θεωρεί ότι αν γίνει αυτή η διάσκεψη θα επιλυθεί το 51% των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

-Προσπάθησαν να μας αποκλείσουν και να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ

-Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο είναι πολύ σημαντικό

-Ακόμη και στις περιόδους που κάναμε αποφασιστικά βήματα στην ανατολική Μεσόγειο, μοιραζόμαστε δίκαια αυτά που υποσχεθήκαμε, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν θα χαρίσουμε και σε κανέναν τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν πολλές χώρες στη Μεσόγειο με δικαιώματα.

-Προτάθηκε η ιδέα της διεξαγωγής περιφερειακής συνόδου στη Μεσόγειο. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει, ποιος όχι, ποια είναι τα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα και ποια θα παραθέσουμε.

-Υπάρχει κι η Κύπρος εδώ. Υπάρχουν όμως δύο πλευρές στην Κύπρο. Και τα δύο «κράτη» στην Κύπρο θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη. Είτε θα συμμετάσχουν και τα δύο μέρη είτε κανένα.

-Ίσως αν συμμετάσχουν, τα προβλήματα να λυθούν. Έτσι, θα επιλυθεί το 51% των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην 4σέλιδη επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι έλαβε θετικές απαντήσεις από πολλούς ηγέτες.

Δεν είναι σαφής η πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην ανατ. Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι δεν έχουν μία σαφή πολιτική και ότι η στάση τους δεν είναι αντικειμενική, αναφέροντας την επίσκεψη Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι στο ψευδοκράτος.

-Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική για την ανατ. Μεσόγειο

-Ο Πομπέο δεν πήγε στην άλλη πλευρά του νησιού.

-Η στάση τους δεν είναι αντικειμενική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τηρούν ίσες αποστάσεις.

-Δεν είναι σωστό να άρουν το εμπάργκο, ακόμη και αν είναι περιορισμένο. Δεν αποτελεί ισότητα αυτό.

Στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Άγκυρας με κάθε μέσο στο Αζερμπαϊτζάν.

-Είμαστε και στο τραπέζι και στο πεδίο δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν.

-Δίνει μάχη για τα εδάφη του το Αζερμπαϊτζάν.

-Την ανησυχία του Αζερμπαϊτζάν την καταλαβαίνουμε γιατί 30 χρόνια δεν είδε πρόοδο με τις συνομιλίες, συγκεκριμένα βήματα δεν έγιναν και επειδή δεν έγιναν, η Αρμενία συνεχίζει να επιτίθεται.

-Δεν μπορούν να εξισώνουν και τις δύο πλευρές. Τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο, ανέφερε.

Μεβλούτ Τσαβούσογλουκρίση στη Μεσόγειο