Πολιτική|01.10.2020 19:31

Σύνοδος Κορυφής: Σύσσωμοι οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Υπέρ της πλήρους αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο τάχθηκε η πλειοψηφία των ηγετών που συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Εισερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, οι επικεφαλής των κρατών μελών τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συζητήσουμε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα (σ.σ. συνεπή στάση) στην περιοχή. Επίσης, θα δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, θέλουμε να αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε μεταξύ της ΕΕ και αυτού του σημείου του πλανήτη», τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.

«Η χώρα είναι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και στην κρίση της μετανάστευσης. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα. Είναι πολύ περίπλοκα τα θέματα με την ΤουρκίαΠρέπει να επιλύσουμε τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο με διπλωματία», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Το Συμβούλιο θα εκφράσει και πάλι την πλήρη αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε αυξάνουν οι εντάσεις, που δεν θέλουμε ή υπάρχει αποκλιμάκωση και προχωράμε σε εποικοδομητική σχέση, κάτι που θέλουμε», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα, μαζί αυτά θα συζητηθεί σήμερα». 

«Αναφορικά με τον τραυματισμό Γάλλων και δημοσιογράφων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουμε ζητήσει κατάπαυση πυρός χωρίς προϋποθέσεις. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην περιοχή και τη χώρα, χθες μίλησα με τον Πούτιν», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως την Τουρκία ότι στέλνει τζιχαντιστές στην περιοχή. Ο ίδιος ενημέρωσε για το κοινό ανακοινωθέν Τραμπ-Πούτιν-Μακρόν. «Θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση», τόνισε. 

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την Τουρκία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Θα επαναλάβουμε την στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία. Οι δύο περιπτώσεις είναι εμβληματικές, η πολιτική γειτνίασης πρέπει να είναι απαιτητική αλλά και ρεαλιστική, που πρέπει να έχει η ΕΕ και με τις δύο, η οποία δεν αμφισβητεί ποτέ την κυριαρχία, την αξία και τα δικαιώματα αλλά αναζητά με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα να συνδιαλλαγεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. 

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΣύνοδος Κορυφής