Πολιτική|03.10.2020 22:08

Τουρκία: Αλλα λέει κι άλλα κάνει ο Ερντογάν - Καχύποπτη η ελληνική πλευρά

Newsroom

Είναι προφανές ότι για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των λόγων του και των έργων του. Τις προηγούμενες μέρες η Άγκυρα, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε επίσημες δηλώσεις της, ξεκαθάριζε ότι δεν επιθυμεί εντάσεις. Όμως την ίδια ώρα στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου επιχείρησε με δύο αντι-navtex να ακυρώσει ελληνικές navtex και επιχείρησε να εμφανιστεί ως «ιδιοκτήτης» της συγκεκριμένης περιοχής. Η συγκεκριμένη αντίφαση δημιουργεί ασάφειες και καχυποψία στην ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με το Open και το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή.

Ολοταχώς για διερευνητικές Ελλάδα - Τουρκία

Στο μεταξύ, σε διερευνητικές επαφές οδεύουν Αθήνα και Άγκυρα μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής η οποία κρατάει σε αναμονή τις κυρώσεις και δίνει δύο μήνες προθεσμία για διάλογο. Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα λάβουν μέρος σε φόρουμ για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πιθανή συνεννόηση θα δώσει την έναρξη των συζητήσεων αλλά οι δύο πλευρές έχουν αντίθετη θέση όσον αφορά το αντικείμενο της συζήτησης. Από την άλλη πλευρά στην Άγκυρα θέτουν στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για μάχες σε όλα τα σύνορα της Τουρκίας.

Οπως έγινε γνωστό από το Open, τη Δευτέρα θα φτάσει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού πρώτα επισκεφθεί την Άγκυρα. Όσον αφορά τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης η Αθήνα δεν περιμένει μεγάλες προσδοκίες. Μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός υπάρχει από το 2004. Παράλληλα, υπάρχει και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχει και 24ωρη απευθείας τηλεφωνική γραμμή σε επίπεδο αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Όμως, αυτή η γραμμή ατόνησε με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας των ελληνοτουρκικών διενέξεων, σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη του Open.

«Κλειδί« για τον διάλογο η ατζέντα που επιδιώκει η Άγκυρα

Παράλληλα, η ατζέντα που επιδιώκει η Τουρκία για τον διάλογο είναι το «κλειδί» των διερευνητικών. Όπως άλλωστε ανέφερε και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το θέμα θα είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέσει στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τα άλλα θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και το ζήτημα της Θράκης. 

Μέρκελ: Έχω εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μην ακούτε τι λέει δημοσίως. Όταν βρισκόμαστε οι δυο μας λέει άλλα» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε πως «δεν είμαι από τους ανθρώπους που παίρνουν στα σοβαρά κάθε κουβέντα. Με τον πρόεδρο Ερντογάν έχω μιλήσει πολλές ώρες τον τελευταίο καιρό. Έχω διαπιστώσει πως επιθυμεί μία θετική ατζέντα στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε». 

Τα αιτήματα του Ερντογάν είναι η τελωνειακή ένωση, visa για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε, καθώς και περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό. Από την πλευρά τους η Ε.Ε. και η Γερμανία είναι ξεκάθαρες. «Πρώτα οι διερευνητικές και ακολούθως να μην υπάρξει καμία πρόκληση στο Αιγαίο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τότε μόνο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα τουρκικά αιτήματα».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΣύνοδος Κορυφήςδιερευνητικές συνομιλίες