Άρση ασυλίας Γιάννη Λαγού: Fast track διαδικασίες από την Ευρωβουλή
Μαρία ΨαράΜε fast track διαδικασίες αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χειριστεί τις διαδικασίες άρσης ασυλίας του πρώην Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Το αίτημα από την ελληνική πολιτεία έφτασε και η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19/10, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Ολομέλεια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Επιτροπή JURI.
Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι το θέμα της άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή θα συζητηθεί στις 19 Οκτωβρίου, ο δικηγόρος του κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Εφετείο τόνιζε ότι ο πελάτης του «θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Πήγαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν την άρση της ασυλία του στο Ευρωκοινοβούλιο». «Σύντροφοι χάσατε. Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός».
Νωρίτερα το μεσημέρι ο Γιάννης Λαγός με δήλωσή του έκανε λόγο για «χούντα», ενώ συμπλήρωσε πως το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Εφετείο. Ωστόσο η παρουσία του εκεί θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του τεστ κορονοϊού στο οποίο υποβλήθηκε.
«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν όλα. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!», ανέφερε ακόμη.
Θα είμαι πίσω οικειοθελώς αν ζητηθεί η κράτησή μου
Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής το πρωί της Παρασκευής εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός - μετά και την απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ανέφερε: «Έζησα σε ένα καθεστώς πλήρους τρομοκράτησης όλων των θεσμών στην Ελλάδα, ζήσαμε το απόλυτο δικαστήριο του βουνού. Η δημοκρατία του βουνού επέστρεψε». «Είδαμε τον όχλο να τρομοκρατεί και να απαιτεί επί πίνακι το κεφάλι 67 αθώων κατηγορουμένων, σύμφωνα με μια ψευδέστατη δικογραφία και των οικογένειών τους. Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα», σημείωσε στο μήνυμά του.
Ισχυρίστηκε ότι θα προσφύγει με όλες τις δυνατότητες που του δίνει η Ευρωβουλή, αλλά παράλληλα πως θα επιστρέψει και οικειοθελώς στην Ελλάδα αν ζητηθεί η κράτησή του. «Ακούγονται κάτι φήμες ότι δεν θα γυρίσω στην Ελλάδα και ότι θα προσπαθήσω να εξαφανιστώ. Δεν ήμουν ποτέ φυγόπονος, δεν έφυγα ποτέ από εκεί που με καλούσε το καθήκον» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός και συμπλήρωσε: «Θα είμαι πίσω οικειοθελώς εφόσον ζητηθεί η κράτησή μου. Δεν κάνω πίσω με τίποτα».
Ο Γιάννης Λαγός χαρακτήρισε τη δίκη «αισχρή» και τους δικαστές «ανθρωπάκια που σέρνονται προκειμένου να αναρριχηθούν στα αξιώματα που θέλουν». «Δεν θα υποκύψουμε, αυτή είναι η δικαιοσύνη τους, τους τη χαρίζουμε».
Προσβολές στην Ασημακοπούλου - «Πολιτικός αλήτης» ο Σαμαράς
Επιστολή στον Πρόεδρο Σασόλι, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου - και όχι μόνο. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ζητά από τον Πρόεδρο Σασόλι «να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».
«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη ενταγμένου σε κάποια πολιτική ομάδα ευρωβουλευτή, του Ιωάννη Λαγού, προς μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, την κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με τη δίκη του ελληνικού ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι ήταν εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημόσια στην κα Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονται στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λαγός χαρακτηρίζει ως μια πολιτική "συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής"».
Επιπλέον, στην ομιλία του στην ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, «ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την Ομάδα ΕΛΚ ότι κοροϊδεύει τη Δημοκρατία και αποκάλεσε τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως "πολιτικό αλήτη" για το ρόλο του στο να φέρει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης».
«Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, η οποία καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος», σημειώνει.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη Δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του οίκου μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά», καταλήγει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ