Πολιτική|12.10.2020 16:59

Oruc Reis: Νέος διπλωματικός πυρετός μετά τις τουρκικές προκλήσεις - Οι ελληνικές κινήσεις

Newsroom

Συναγερμός σήμανε στην ελληνική διπλωματία μετά τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια να εκδόσει Navtex, για έρευνες νότια του Καστελόριζου έως τις 22 Οκτωβρίου. Η πρώτη άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η έκδοση ανακοίνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία εντός της ημέρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να τον ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Απόδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης, αποτελεί επίσης η εσπευσμένη επιστροφή του ΥΠΕΘΑΝίκου Παναγιωτόπουλου από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Το Oruc Reis αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας

Αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από το λιμάνι τις Αττάλειας το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα κατευθυνθεί νότια του Καστελόριζου για έρευνες έως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας. Η Navtex βγήκε στις 23:33 το βράδυ της Κυριακής και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινά από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη – είναι οι δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Tηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ

Η τουρκική προκλητικότητα μετα τη νέα Navtex, που ανακοινώθηκε, απασχόλησε και την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει εντός της ημέρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής τη θέτουν στο περιθώριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση:

«Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο'».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Εσπευσμένα επιστρέφει από Πορτογαλία ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Εσπευσμένα θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τη NAVTEX. Ο υπουργός Αμυνας κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Οργή ΥΠΕΞ για Oruc Reis

H rαγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκάλεσε η νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis κοντά στο  Καστελόριζο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Oruc ReisΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειοςκρίση στη Μεσόγειο