Πολιτική|14.10.2020 13:51

Ποιες αποφάσεις περιμένει ο Μητσοτάκης από την Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία

Φώφη Γιωτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή άλλωστε το σημαντικό τετ-α-τετ με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αποφασισμένος αφενός να καταδείξει στην Τουρκία την ανάγκη του διαλόγου και αφετέρου να ξεκαθαρίσει στην γειτονική χώρα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι με το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου δεν πρόκειται φυσικά να ανάψει το «πράσινο φως» για διερευνητικές επαφές. Οι δηλώσεις του Χάικο Μάας ήταν μεν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί αυτές τις ώρες στην Ευρώπη μετά τις άκρως προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας (με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια), ωστόσο το «κλειδί» των εξελίξεων παραμένει στην αντίδραση της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Θα πατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κουμπί για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Ο πήχης διατηρείται χαμηλά και το σχετικό φόντο παραπέμπει στον φετινό Δεκέμβρη. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας προφανώς τα δεδομένα, αυτό που δήλωσε ήταν ότι αναμένει να γίνει εκ νέου συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Το σίγουρο είναι ότι με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει τετ-α-τετ με κορυφαίους ηγέτες, όπως με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν- οι πληροφορίες εν τω μεταξύ λένε ότι βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους αναμένοντας ότι θα σταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου ξεκαθαρίζοντας στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες. Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών σταμάτησε το ταξίδι του στην Αθήνα (δεν επισκέφτηκε την Άγκυρα μετά την Λευκωσία) ταυτίζεται, όπως ο ίδιος υποστήριξε με  την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να  αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης», διαμήνυσε ο κ. Μάας προς την Τουρκία. Ο Γερμανός υπουργός και στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ έδειξε να κατανοεί την έκπληξη και τον θυμό της Αθήνας από τις εκ νέου προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με αποτέλεσμα να διακοπούν όλα όσα είχαν δρομολογηθεί πρόσφατα. Παρόλα αυτά ο κ. Μάας επέμεινε λέγοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο υπάρχει  μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος για την παραγωγή αποτελεσμάτων.

Τι θα γίνει λοιπόν με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό των Εξωτερικών δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας της στάσης της Αθήνας. Αντιθέτως ξεκαθάρισε και προειδοποίησε ταυτόχρονα την Τουρκία: «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω. Αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων...»

ΚαστελόριζοOruc ReisΤουρκίακυρώσειςτουρκική προκλητικότηταΣύνοδος Κορυφήςκρίση στη Μεσόγειο