Πολιτική|15.10.2020 20:03

Oruc Reis: «Γερμανία - Γαλλία προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρόνο» λέει ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Το λόγο για τον οποίο έβγαλε ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εξήγησε στα στελέχη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και της «Τουρκιγέ», ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή στην ανατ. Μεσόγειο, «είμαστε στο σημείο που θέλουμε στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει ότι η νέα «έξοδος» του Oruc Reis δείχνει αυτήν ακριβώς τη δύναμη.

«Η Γερμανία, η Γαλλία ήθελαν να κάνουν τους μεσολαβητές. Ήθελαν να εξοικονομήσουν χρόνο για την Ελλάδα. Αλλά το συνειδητοποιήσαμε νωρίς. Η Τουρκία είναι σε ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή. Σήμερα, ο απόπλους του Oruc Reis δείχνει ξανά τη δύναμή μας. Εάν το Ορούτς Ρέις δεν είχε βγει, θα είχαμε χάσει ό,τι είχαμε κερδίσει. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αζερμπαϊτζάν, είτε στην Αρμενία, είτε στη Συρία είναι μια χώρα που περνάει ο λόγος της και μια χώρα σε ισχυρή θέση. Νόμιζαν ότι θα παραμέναμε σιωπηλοί. Αλλά δεν έγινε αυτό που περίμεναν», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας νέο μήνυμα προς Βερολίνο και ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

κρίση στη ΜεσόγειοOruc ReisΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν