Πολιτική|15.10.2020 21:19

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Πιθανή νέα παρέμβαση Τραμπ στην Τουρκία

Newsroom

Σε αναμονή βρισκόμαστε για μια «πιθανή νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας», όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open TV ο Μιχάλης Ιγνατίου. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Open από την Ουάσιγκτον, «στη βάση της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνομιλία του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου με τον (εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας) Ιμπραήμ Καλίν, λογικό είναι να περιμένει κανείς ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». 

«Είναι βέβαιο ότι αυτό ζήτησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει, γιατί, για να κάνει αυτό το τηλέφωνο ο Αμερικανός πρόεδρος, πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει επιτυχία», σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου. «Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηλεφωνήσει στον “φίλο του”, όπως τον χαρακτηρίζει».

Όπως τονίζει ο κ. Ιγνατίου «είτε τον συμπαθεί κανείς είτε όχι ο κ. Τραμπ είναι ο πρόεδρος της Αμερικής και  πλανητάρχης και έχει εισπράξει ήδη ένα όχι από τον Ερντογάν για το θέμα της αποκλιμάκωσης. Θεωρώ ότι πλέον είναι απόφαση του ίδιου του κ. Τραμπ στις εισηγήσεις που του έχουν γίνει. Αν ο κ. Ερντογάν δεχθεί και πάει πραγματικά σε μία αποκλιμάκωση ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να το παρουσιάσει στις προεκλογικές του ομιλίες ως μια νέα διεθνή επιτυχία του, και θα έχει δίκιο», σημειώνει ο ανταποκριτής του Open.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «πρέπει να κρατήσουμε ότι στο πρώτο τηλεφώνημα, στις 26 Αυγούστου, ο Τραμπ άκουσε την άρνηση του Τούρκου προέδρου και αυτό, σίγουρα, τον τσαλάκωσε στους Ελληνοαμερικανούς οπαδούς του. Την ίδια μέρα ο κ. Τραμπ είχε τηλεφωνήσει δύο φορές και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυστυχώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου γίνονται κάποια πράγματα που, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τα βλέπαμε. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει νέο τηλεφώνημα και θα έχει επιτυχία».

Αναμενόμενες οι δεσμέυσεις Μπάιντεν για τα ελληνοτουρκικά

Επιπλέον, ο Μιχάλης Ιγνατίου πρόσθεσε: «Είχαμε την παρέμβαση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν στα ελληνικά θέματα, η οποία αποτελεί το όραμά του για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως αναφέρει το επιτελείο του.  Στην τοποθέτηση, τονίζεται ότι σε αντίθεση με τον Ντόναλτ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, “θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή που έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ” , όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».   

Σύμφωνα με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν : 

  1. Θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
  2. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
  3. Θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.
  4. Θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει, ότι πρόκειται για «αναμενόμενες δεσμεύσεις του κ. Μπάιντεν,  ο οποίος είχε πάντα και έχει στενές σχέσεις με την ομογένεια της Αμερικής. Το θέμα είναι εάν είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τον Ερντογάν και για την παραβατικότητά του στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά για την παραβίαση των αμερικανικών νόμων για την αγορά των ρωσικών S-400».

κρίση στη ΜεσόγειοΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία