Πολιτική|31.10.2020 10:56

Μιχάλης Ιγνατίου: Η «διπλωματία των σεισμών» γίνεται μέσω Twitter με το Oruc Reis στο Αιγαίο

Μιχάλης Ιγνατίου

Αναθάρρησαν, είδα στα κοινωνικά δίκτυα, μερικά μέλη της «φρουράς» του εξοχότατου Γεωργίου Παπανδρέου και του κ. Κώστα Σημίτη, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Καλώς έπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τηλεφώνησε στον ισλαμιστή Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Αυτό κάνουν οι ηγέτες σε τέτοιες στιγμές. Και σίγουρα έκανε εντύπωση και η απάντηση του Ερντογάν, και ειδικά η εξής αναφορά του: «Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή».

Θα ήταν καλύτερα και για τους δύο λαούς αν πίστευε o Τούρκος πρόεδρος όσα σημείωσε στο μήνυμα του στο Twitter. Αλλά δεν τα πιστεύει. Είναι επαγγελματίας ψεύτης, όπως είναι και ο πιο διεφθαρμένος ανθέλληνας πολιτικός στην Τουρκία.

Αν πίστευε έστω και μία λέξη από το μήνυμά του ως απάντηση σε ένα άλλο του κ. Μητσοτάκη, θα τερμάτιζε και τις προκλήσεις. Τι περιμένει ο ανόητος; Θρηνεί για το σεισμό που κτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη και δεν σκέφτεται ότι οι πόλεμοι που σχεδιάζει και υλοποιεί αφήνουν εκατοντάδες νεκρούς στο πεδίο των μαχών…

Ο θανατηφόρος σεισμός, λοιπόν, θύμισε στην αθηναϊκή ελίτ την εποχή του 1999, όταν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο κτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο, πρώτα η Τουρκία και μετά η Ελλάδα. Όταν κυριάρχησε για ένα διάστημα η «διπλωματία των σεισμών», όπως την ονόμασαν τότε, και η οποία δεν κατέληξε πουθενά. Όχι επειδή δεν το ήθελε η Ελλάδα. Την ευθύνη πάλι είχε η Τουρκία. Όπως την έχει και σήμερα.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στην Ελλάδα, που να μην προτιμά την ειρήνη από τον πόλεμο. Όχι επειδή αρνούνται να πολεμήσουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Όχι. Αν χρειαστεί θα το πράξουν. Απορρίπτουν τον πόλεμο διότι μόνο σχιζοφρενείς, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητούν τα δικαιώματα των γειτόνων τους.

Ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ούτε οι προηγούμενοι πολιτεύθηκαν όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, που δημιουργεί μονίμως η Άγκυρα, είναι πάντα προσεκτικοί. Έχουν γερά νεύρα για να αντέξουν να μην απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν νομίζω ότι άλλοι ηγέτες θα έδειχναν τόση ψυχραιμία. Είναι υποχρεωμένος, βέβαια, όπως και οι παλαιότεροι, και ο σημερινός πρωθυπουργός, να δώσουν όλες τις μάχες που απαιτούνται για να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Το γνώριζαν οι προηγούμενοι, το ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης. Αμφιβάλλω, αν το καταλαβαίνει καν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να νομίζει πως η Ελλάδα είναι η μικρή Κύπρος. Θα εκπλαγεί, εάν προχωρήσει και προκαλέσει τον πόλεμο.

Από τη στιγμή που έγιναν οι σεισμοί, μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συζήτησα το θέμα της «διπλωματίας των σεισμών» με φίλους, με τους οποίους καλύψαμε εκείνη την περίοδο. Και συμφωνούν ότι το τότε με το τώρα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Τη σημερινή εποχή η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις προκλήσεις της σε επίπεδα «κόκκινου» συναγερμού, διατηρεί γεωτρύπανα και ερευνητικά, τα οποία συνοδεύουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, και το χειρότερο είναι ότι το δείχνει, το φωνάζει, ότι είναι έτοιμη για μία πολεμική αναμέτρηση.

Και επίσης, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν απέναντι τους τον Ταγίπ Ερντογάν, που γνωρίζει τι θέλει και χρησιμοποιεί όλα τα βρώμικα μέσα για να τα επιτύχει. Είναι αφελής αυτός που πιστεύει ότι οδήγησε τα πράγματα σε ένα σημείο που μερικοί πιστεύουν είναι χωρίς επιστροφή, για να το εγκαταλείψει επειδή μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για το κτύπημα του Εγκέλαδου στις δύο χώρες.

Μακάρι να είχαν έτσι τα πράγματα. Εμείς αυτό πρέπει να θέλουμε. Συζήτηση των όποιων διαφορών, χωρίς απειλές και εκβιασμούς. Αντίθετα, ο Ερντογάν στοχεύει να σύρει τον κ. Μητσοτάκη σε διαπραγματεύσεις διατηρώντας τα πολεμικά του στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αυτό ζητούν οι οπαδοί της αθηναϊκής ελίτ, οι οποίοι μονίμως απαιτούν από τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν πολιτικά; Έδειξαν τον χειρότερο εαυτό τους το 2004 όταν απαίτησαν την άνευ όρων ψήφιση του σχεδίου Ανάν.

Ευχόμαστε να λειτουργήσει ο καταστρεπτικός σεισμός, που σκότωσε συνανθρώπους μας και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ως το όχημα για να σταματήσει η ισλαμική Τουρκία τις απειλές και τους εκβιασμούς και να καθίσει με λογική και σύνεση στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσουμε τη «διπλωματία των σεισμών»… Πρώτο καλό βήμα θα ήταν η άμεση αποχώρηση του Oruc Reis από το Αιγαίο και του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ…

Πηγή: hellasjournal

Σάμοςελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνOruc ReisσεισμόςΑΟΖ