Τζεντιλόνι: Εντός Νοεμβρίου η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα
Μαρία Ψαρά«Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές ώστε ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας να μην αποτελεί εμπόδιο στα μέτρα ανάκαμψης που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων.
Απαντώντας σε ερώτηση του Open TV και ethnos.gr, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσε ότι συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού και την εκπόνηση της 8ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας.
«Μαζί με ελληνικές αρχές, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα το θέμα της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση μετά την ενισχυμένη εποπτεία. Η αξιολόγηση του σχεδίου προϋπογισμού θα ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες από τώρα, τις ετοιμάζουμε τώρα. Η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί αργότερα εντός Νοεμβρίου. Σε γενικές γραμμές, εργαζόμαστε πολύ καλά για να αντιμετωπίσουμε και τις δύο καταστάσεις, χωρίς η επιτήρηση να αποτελεί πρόσχωμα στην απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για την παρούσα κρίση», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Ο Επίτροπος ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup την άνοιξη, του ESM περιλαμβανομένου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δανεισμός από τον ESM δεν συνοδεύεται από όρους. Επιπλέον ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η γενική ρήτρα εξαίρεσης από τους κανόνες για τα ελλείμματα, θα ισχύσει τουλάχιστον ως και το τέλος του 2021, όπως επιβεβαίωσε με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών. Εξήγησε δε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αποσυρθεί το 2022 ή το 2023, αλλά απλά πως δεν υπήρχε λόγος να προκαταλάβει από τώρα τα επόμενα έτη, καθώς οι Υπουργοί δεν χρειάζονται τέτοια πληροφορί για τη χάραξη του προϋπολογισμού του 2021.
Kατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι , τόνισε ότι «μετά τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μια πολύ έντονη άνοδο το καλοκαίρι, η ανάκαμψη της Ευρώπης διακόπηκε λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων COVID-19. Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2021, αλλά θα είναι δύο χρόνια έως ότου η ευρωπαϊκή οικονομία πλησιάσει για να ανακτήσει το προ-πανδημικό της επίπεδο. Στο σημερινό πλαίσιο της πολύ υψηλής αβεβαιότητας, οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές, ενώ το NextGenerationEU πρέπει να οριστικοποιηθεί φέτος και να αναπτυχθεί αποτελεσματικά το πρώτο εξάμηνο του 2021».
Από την πλευρά του οι Βάλντις Ντομπρόφσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία και Επίτροπος Εμπορίου τόνισε ότι «η πρόβλεψη έρχεται καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεσπάει με ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα και ορμή στις ελπίδες μας για μια γρήγορη ανάκαμψη. Η οικονομική παραγωγή της ΕΕ δεν θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2022. Αλλά μέσω αυτής της αναταραχής, δείξαμε αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Συμφωνήσαμε χωρίς προηγούμενο μέτρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις εταιρείες. Θα εργαστούμε μαζί για να σχεδιάσουμε το τα διδάγματα για την ανάκαμψη, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας. Συμφωνήσαμε ένα πακέτο αποκατάστασης ορόσημο, NextGenerationEU - με το μέσο αποκατάστασης και ανθεκτικότητας βρίσκεται στο επίκεντρο - για την παροχή μαζικής υποστήριξης σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο τομείς».
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
- Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
- Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
- Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ