Πολιτική|11.11.2020 15:56

?ΚΙΝΑΛ: Να κληθεί ο Αλιβιζάτος να μιλήσει για το πόρισμα σχετικά με την αστυνομική βία

Σοφία Σπίγγου

Σε ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αιτείται το ΚΙΝΑΛ να κληθεί ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής της οποίας είναι επικεφαλής, σχετικά με την αστυνομική βία, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο αίτημα του το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την κατάθεση του σχετικού πορίσματος την από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, πρέπει να εξετασθούν αναλυτικότερα τα συμπεράσματα για τα θέματα διοικητικής διερεύνησης πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. 

«Η εν λόγω Επιτροπή προεδρεύεται από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτο. Σημειωτέον ότι η κατάθεση του εν λόγω Πορίσματος στη Βουλή έλαβε χώρα έξι μήνες αφότου αυτό είχε περιέλθει στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα περιέχεται σειρά από πολύ σημαντικά συμπεράσματα και πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, ζητώντας να κληθεί ο κ. Αλιβιζάτος.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ στηλιτεύει την απουσία του υπουργού προστασίας του πολίτη από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να είναι και εκείνος παρών στην διαδικασία: «Παρακαλούμε επίσης να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής και του αρμόδιου Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.  Η εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου του κυρίου Υπουργού και η επίσης συστηματική υποκατάστασή του από τον υφυπουργό κύριο Οικονόμου, παρά την εγνωσμένη επάρκεια του τελευταίου, αποτελεί έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής. Η παρουσία του κυρίου Υπουργού επιβάλλεται κατά μείζονα λόγο και από το ίδιο το αντικείμενο τη συζήτησης, καθώς η δημιουργία της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” φέρει και την προσωπική του σφραγίδα».

Νίκος Αλιβιζάτοςαστυνομική βίαΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΚΙΝΑΛ