Πολιτική|12.11.2020 15:16

Φώφη Γεννήματα: «Πέσατε έξω, δεν το λέω εγώ, υπουργός σας το είπε»

Σοφία Σπίγγου

Για «κοκορομαχίες» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φωφη Γεννήματα, ενώ απαρίθμησε όλες τις προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τους τελευταίας 9 μήνες την ζωή μας την ορίζει ο κορονοϊός. Μας ορίζει να ζούμε διαφορετικά, ακόμα και να αγαπάμε διαφορετικά. Ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα. Η τακτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε κοκορομαχίες. Εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης» είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το φόβο. Βάλαμε όλοι πλάτη και μείναμε Σπίτι, ακούσαμε τους ειδικούς και δώσαμε το χρόνο στην πολιτεία να οργανωθεί. Προφανώς με προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ. Μείναμε Σπίτι αλλά δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τουλάχιστον εμείς στο ΚΙΝΑΛ. Προτείναμε πως έπρεπε να ξεκινήσει ο τουρισμός, πως να γίνει το άνοιγμα της χώρας, πως πρέπει να χειριστούμε τα σχολεία. Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 είχαμε υποβάλλει ερώτημα στον υπουργό, όταν είχαν ξεκινούσαν τα προβλήματα στην Κίνα. Συνεχίζω με 150 παρεμβάσεις του ΚΙΝΑΛ για στήριξη σε όλους τους τομείς. Καλά τα λόγια αλλά καλύτερες οι προτάσεις, τις οποίες εμείς τις δουλεύουμε, δεν τις πετάμε σαν φέιγ βολάν!» ανέφερε η κ. Γεννήματα.

Σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών που ισχυρίζεται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχουν κάνει αντίστοιχα, η κ. Γεννήματα σχολίασε δεικτικά: «Αν είχε προσλάβει 19.000 ο Τσιπρας και άλλους τόσους ο Μητσοτάκης γιατί ψάχνουμε γιατρούς; Προτείνω να τους εξάγουμε γιατί ακούω ότι σε άλλες χώρες είναι πιεσμένα τα συστήματα υγείας!».

Το ερώτημα για την κ. Γεννήματα δεν είναι το αν είναι επιβεβλημένο το lockdown. «Το θέμα γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Επιβεβλημένο είναι το lockdown, αναγκαίο θα ήταν; Αν οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι πρέπει να επιβληθούν νωρίτερα μέτρα, κακώς δεν τα επιβάλλατε. Μη μας ρωτάτε τώρα αν δεν κάνατε κάποια πράγματα νωρίτερα» είπε. Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού η κ. Γεννήματα έριξε ευθύνες στην κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, λέγοντας ότι: «Ανοίξατε τα χερσαία σύνορα για 1,5 μήνα χωρίς κανένα έλεγχο, αν και γνωρίζατε το πρόβλημα στις βαλκανικές χώρες. Ακόμα και στα αεροπλάνα καθυστερήσατε με τα τεστ και γύριζαν οι τουρίστες στα μαγαζιά έτσι!».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για αλαζονεία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο βασικός εχθρός είναι ο κορονοϊός. «Δεν ακούσαμε μια λέξη αυτοκριτικής για όλα αυτά. Αυτό σημάνει ότι δεν είστε διατεθειμένος να αλλάξετε τίποτα! Την επόμενη φορά τι θα γίνει; Θα περιμένουμε απλώς να μην είμαστε οι άτυχοι που θα κολλήσουν;».

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «εκτός από το να βλέπετε τις περιοχές να γίνονται από πράσινες σε κόκκινες τι άλλο κάνατε;». Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα των Γρεβενών όπου την μια εβδομάδα παρουσιάστηκε ως το μόνο πράσινο σημείο στη βόρεια Ελλάδα, ενώ «μια εβδομάδα αργότερα έγινε τυχαία δειγματοληψία επιτέλους από τον ΕΟΔΥ και φάνηκε το δυσθεώρητο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε τι έγινε μέσα σε εκείνη την εβδομάδα που οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι η μόνη πράσινη περιοχή; Καταλαβαίνεται πως βοηθήσατε στη διασπορά του ιού;».

Τα βέλη της έστρεψε κατά της κυβέρνησης και για το ζήτημα της ιχνηλάτησης, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των οργάνων κρουσμάτων δείχνει πως έχει χαθεί η μπάλα και τον Νοέμβριο το ποσοστό τους ξεπέρασε το 80%. «Σήμερα εργάζονται 190 άτομα στον τομέα της ιχνηλάτησης και λέτε ότι θα προσλάβετε αλλά τόσους. Να σας πω ότι θα έπρεπε να έχουμε τους δεκαπλάσιους» είπε η κ. Γεννήματα, συμπληρώνοντας αναφερόμενη στην δήλωση του κ. Αδωνη Γεωργιάδη στο Οpen TV: «Πέσατε έξω. Δεν το λέω εγώ. Υπουργός σας το είπε».

Κλείνοντας της ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να προκηρύξει θέσεις γιατρών για να προωθήσει ιδιώτες, ζήτησε τα στοιχεία για τις «χιλιάδες προσλήψεις που υποτίθεται ότι έχετε κάνει στο ΕΣΥ», ενώ άφησε αιχμές και για τα ΜΜΜ και τα νέα χωρίς παράθυρα λεωφορεία. 

ΒουλήΦώφη ΓεννηματάΚορονοϊόςΚΙΝΑΛ