Πολιτική|12.11.2020 16:48

Πέτσας για κορονοϊό: Οι επόμενες 7 με 10 μέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες

Newsroom

«Λάθος βασικό, που να έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να κάνει αυτό και έκανε κάτι άλλο, δεν καταγράφεται αυτή την στιγμή. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm.

Επισήμανε ότι τα μέτρα του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πιο αποτελεσματικά και, «δυστυχώς, αναγκάστηκαν να τα πάρουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης δυο-τρεις εβδομάδες πριν από εμάς». «Εμείς είχαμε δυο-τρεις εβδομάδες διαφορά όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και μπορέσαμε ακόμη και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» είπε και πρόσθεσε: «Απέναντι στη δραματική κατάσταση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, ότι θα υπάρξει πολύ αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας, ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο. Αυτό αντιμετωπίζουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι αν μπει κανείς σήμερα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, και δει τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών για 100.000 κατοίκους, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και στα κρούσματα και στους θανάτους είναι πέμπτη ή έκτη από το τέλος μεταξύ 36 χωρών.

Για το εάν το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση ο κ. Πέτσας είπε πως «στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας».

«Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων ακόμη και τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δείχνουν ότι ήταν πολύ λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Τα εισαγόμενα κρούσματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν από τα χερσαία σύνορα, που έδειχναν μετακινήσεις ανθρώπων οι οποίοι είτε ήταν Έλληνες είτε ήταν άνθρωποι με άδεια παραμονής από τις γειτονικές χώρες ή αυτοί που μπαινόβγαιναν στα σύνορα για διασκέδαση ή για αγορά προϊόντων. Άρα, δεν ήταν τα τουριστικά κύματα αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη του κορονοϊού. Και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση αυτών των κρουσμάτων εμφανίστηκε προς το τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου και μετά. Και αυτό δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για καθολικό lockdown, όταν δεν υπήρχε άλλη εισήγηση στο τραπέζι ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης είπε ότι οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας τόνισε ότι δεν θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία. «Αυτό, όμως, που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.

Κάλεσε δε όλους τους πολίτες όπως έδειξαν υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας να εξακολουθήσουν να το κάνουν, ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φύγουν γρηγορότερα, παρά αργότερα.

Για τις τιμές των τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα. Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των rapid tests τις ρίχνει. Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα rapid tests βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ. Επομένως, προσδοκούμε ότι και το επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα rapid tests στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές».

«Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τόσα rapid tests. Φροντίσαμε έγκαιρα να πάρουμε αρχικά με μια μεγάλη δωρεά του κ. Μαρτίνου και στη συνέχεια με την προμήθεια του υπουργείου Υγείας και να υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα σε rapid tests. Δωρεάν rapid tests, δωρεάν PCR γίνονται από τον ΕΟΔΥ εκεί που είναι αναγνωρισμένες στενές επαφές» προσέθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown. «Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε: «Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

lockdownΚορονοϊόςΣτέλιος Πέτσαςαπαγόρευση κυκλοφορίαςκρούσματα