Πολυτεχνείο - Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιλέγει κλιμάκωση αυταρχισμού
Newsroom"Η πολιτική κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αλλάξει την ατζέντα από τις ευθύνες της για την διαχείριση της πανδημίας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απαγόρευση συναθροίσεων για τον εορτασμό για το Πολυτεχνείο την 17 Νοεμβρίου. "Η απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων οδήγησε σε πολιτική ήττα του πρωθυπουργού" διαπίστωσε και πρόσθεσε ότι "δημιουργεί ελπίδες η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης".
Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος ανέφερε: "Η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει μία ελπίδα. Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της Αριστεράς διέρχεται περίοδο σύγκρουσης και δεν υπήρξε σύμπνοια ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Χθες υπήρξε μία κοινή έκκληση, είναι μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην αυταρχική μετάλλαξη της κυβέρνησης ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο".
Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η κλιμάκωση
Σημείωσε ότι "η κυβέρνηση δεν δείχνει τις προθέσεις της μόνο με την χθεσινή απαγόρευση" και θύμισε μια σειρά από περιπτώσεις: "το αστείο της κινηματογραφικής ταινίας Τζόκερ όπου έμπαιναν μέσα στους κινηματογράφους δυνάμεις καταστολής για να συλλαμβάνουν ανηλίκους. Την υπόθεση Ινδαρέ όπου τα ΜΜΕ έκαναν μία προσπάθεια να στιγματίσουν ένα πολίτη που απλά ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είχαμε μία σειρά από κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και βεβαίως τώρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια πολιτική κλιμάκωση.
Η απόφαση να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αυτή η κλιμάκωση γίνεται για δύο λόγους, ο πρώτος έχει να κάνει με το τι συμβολίζει το Πολυτεχνείο για την Αριστερά και τις λαικές δυνάμεις. Ο δεύτερος είναι για να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει την ατζέντα από την έξαρση της πανδημίας και σε μία συγκυρία που ακόμη και τα ΜΜΕ προβληματίζονται σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει κάνει όλα καλά".
Απαραίτητο ένα μέτωπο αριστερών δυνάμεων
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και σε μονιμότερη βάση μέτωπο των αριστερών δυνάμεων ο κ. Τσίπρας είπε "Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι εύκολο, οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές και μεγάλες. Αλλά και μόνο το ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και η σύγκλιση των θέσεων είναι θετική παρακαταθήκη για το μέλλον".
Σημείωσε ακόμη ότι η ανάγκη εκδημοκρατισμού των δυνάμεων ασφαλείας αποτελεί μία σημαντική και αναγκαία δημοκρατική μεταρρύθμιση. Σχετικά με το ζήτημα αυτό σημείωσε: "Το ότι υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακοι στις δυνάμεις ασφαλείας δεν σημαίνει ότι το σύνολο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση".
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του με πολιτική αποτίμηση της αντιπαράθεσης των ημερών γύρω από την απαγόρευση των διαδηλώσεων: "Ανεξαρτήτως της επιχειρησιακής έκβασης της αυριανής ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί μία πολιτική ήττα. Επιχείρησε, κάνοντας μία λανθασμένη εκτίμηση των συσχετισμών, να κάνει μία ρελανς για να καλύψει τις ευθύνες του στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πρώτο πολιτικό πλήγμα είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο είναι ότι δεν τσιμπίσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, είπαμε και τα δύο. Το τρίτο, και εδώ μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του Μωυσή (σ.σ. είπε με χιούμορ) είναι ότι κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια".
«Ο Πρωθυπουργός δείχνει πανικό»
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός δείχνει πανικό, όπως πανικό δείχνει και η επίθεση στο ΚΚΕ. Στρατηγικά η ΝΔ και η οικογένεια Μητσοτάκη είχε άλλη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, ήταν στρατηγικό λάθος η επίθεση". Έδωσε έμφαση στον πολιτικό χαρακτήρα της απαγόρευσης σημειώνοντας: "Ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά δεν είναι νομικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Και στεναχωριέμαι που υπάρχουν άνθρωποι που είναι αξιόλογοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η άποψη ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπερισχύει του Συντάγματος. Επιπλέον η ΠΝΠ λέει ότι οι απαγορεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις επιστημονικές γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που δεν υπήρξε... Ήταν λοιπόν μία πολιτική απόφαση χωρίς νομικά ερείσματα και η κριτική που θα της ασκήσουμε είναι επίσης πολιτική, ενώ η ζημιά που θα υποστεί η κυβέρνηση θα φανεί τις επόμενες ημέρες".
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα