Πολιτική|26.11.2020 20:57

Το... τερμάτισε ο Ερντογάν: Αποκάλυψη για τα όσα έγιναν στο πλοίο από τους Γερμανούς

Newsroom

Τέσσερα 24ωρα μετά την απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να κατηγορεί την Ελλάδα για αυτό το συμβάν, απειλώντας μάλιστα με αντίποινα.

Το Open αποκαλύπτει όσα συνέβησαν με την επιθεώρηση του πλοίου από τους Γερμανούς, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» για το εμπάργκο στη Λιβύη, μια επιχείρηση την οποία ο Xουλουσί Ακάρ χαρακτηρίζει παράνομη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντιστροφή εικόνας με την επίμαχη νηοψία ανοιχτά της Λιβύης επιχειρεί η Τουρκία σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει διαμορφωθεί τελευταία στην Ευρώπη και να αποβάλλει την ταμπέλα του «ταραχοποιού» ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η Άγκυρα κάνει λόγο για σαμποτάζ της Αθήνας στη νηοψία του τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα.

«Προσπαθούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό που συνέβη είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ σύγκρινε το πρόσφατο περιστατικό με την υπόθεση Courbet. «Προσπαθούν να συγκαλύψουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και για να μην υποστούν τις συνέπειες από αυτό το περιστατικό, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία νομική και θεσμική βάση».

Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα σε ελληνικά πλοία, ενώ σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο ετοιμάζεται να λειτουργήσει στα Κατεχόμενα κέντρο ελέγχου ναυσιπλοΐας. Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για παράνομη νηοψία σε τουρκικό εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Οpen, την εντολή για νηοψία έδωσε ο Ιταλός επιχειρησιακός διοικητής. Αντίθετα με την εκδοχή που δίνουν οι Τούρκοι, η γερμανική φρεγάτα προχώρησε στον έλεγχο του πλοίου, αφού προηγουμένως είχε λάβει την άδεια από τον Τούρκο καπετάνιο. Όμως λίγη ώρα αργότερα, η Άγκυρα αρνήθηκε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να σταματήσει η νηοψία.

Η Τουρκία επιχειρεί να απαξιώσει την επιχείρηση «Ειρήνη», διότι όπως όλα δείχνουν, της βάζει φραγμό στο παιχνίδι που παίζει στη Λιβύη.

κρίση στη ΜεσόγειοΧουλούσι Ακάρεπιχείρηση ΕΙΡΗΝΗΛιβύηεμπάργκοΤουρκία