Πολιτική|30.11.2020 19:12

Κορονοϊός: Lockdown με ανοιχτή ημερομηνία λήξης - Οι έξι δείκτες

Newsroom

To lockdown μέχρι τώρα έχει πάρει παράταση έως τις 6 Δεκεμβρίου αλλά όλα είναι ανοιχτά για το πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά και με ποιους όρους. Αυτό φάνηκε από τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνηση της αγοράς και της εκπαίδευσης. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πώς ο δρόμος αυτός «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του lockdown.

Οι 6 παράμετροι που μελετά, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, για να γίνει η άρση του lockdown είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων - ειδικά των διασωληνωμένων - το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων κορονοϊού επί των τεστ που γίνονται.

Ερχεται μήνυμα Μητσοτάκη για το lockdown

Kάπως θετικό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού και απέδωσε τον χαμηλό ρυθμό της μείωσης στην κόπωση του πληθυσμού. Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί για το τι θα γίνει με το lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός συλλέγει στοιχεία από τους επιστήμονες και θα τοποθετηθεί προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι, όμως, ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, έπειτα από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων» πρόσθεσε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εστίαση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα καθώς «είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα όρθιων. Αυτό είναι δεδομένο». Εξήγησε ότι σε πρώτη φάση όποιου ανοίγματος η εστίαση δεν θα είναι μέσα. «Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιστήμονες προς κυβέρνηση: Δεν πρέπει να ανοίξουμε

Ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες και οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου του κορονοϊού συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα το αμέσως επόμενο διάστημα και να παραμείνει η χώρα σε καθεστώς lockdown μέχρι να υπάρξει πραγματική μείωση. Μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΚωνσταντίνος Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε ότι «μόνο με αυστηρά μέτρα θα γίνει το σφυροκόπημα της πανδημίας. Στα νοσοκομεία βλέπουμε το άγριο πρόσωπο της πανδημίας. Το ΕΣΥ έχει φορτωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να παραμείνουμε στην αυστηρότητα των μέτρων. Ενα αυστηρό lockdown είναι αυτό που περιορίζει και σφυροκοπά την πανδημία».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση που έγινε στην αρχή του δεύτερου κύματος με αποτέλεσμα «αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, είναι να δίνεται μάχη στα βαριά περιστατικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι παρότι μειώνονται οι μολύνσεις κι αυτό είναι αισιόδοξο, θα πάμε έτσι για το επόμενο διάστημα. Εχουμε προετοιμαστεί να πάμε μέχρι τις γιορτές σ' αυτούς τους ρυθμούς. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που έγινε από την κεντρική Ελλάδα και πάνω».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι όσο οι πολίτες δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα δεν θα υπάρξει καλυτέρευση της κατάστασης: «Οι άνθρωποι φοράνε τη μάσκα λάθος, βλέπω ηλικιωμένους να συνωστίζονται σε παρέες με τα καφεδάκια τους και να καπνίζουν κιόλας... Στην Ελλάδα έχουμε σχετικά αυστηρά μέτρα, αλλά η τήρησή τους δεν είναι η ιδανική. Χάσαμε την αρχή των δύο εβδομάδων, γι' αυτό είμαστε εδώ τώρα.

Λουκίδης: «Δεν νομίζω να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου» 

Ο καθηγητής ΠνευμονολογίαςΣτυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην εκπομπή τόνισε ότι «υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα αλλά όχι αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. Υπάρχουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και τα νούμερα θα μείνουν ψηλά. Δεν νομίζω να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Δεν πρέπει να κοιτάμε την 1η Δεκεμβρίου. Η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει ότι όταν έχουμε 2.000 περιστατικά στις 5 Δεκεμβρίου, υπάρχει ένα ποσοστό που θα νοσήσει βαριά και θα το δούμε γύρω στις 10 Δεκεμβρίου και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ τρεις-τέσσερις μέρες μετά. Οπότε, βλέπει κανείς ότι κι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μειώνεται ιδιαίτερα.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Είναι απίστευτη η προσπάθεια που γίνεται, έχουν υπερβάλει εαυτούς. Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Ακόμα και σε προηγμένα συστήματα υγείας δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση.

Έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό τα κρεβάτια των ΜΕΘ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου».

κρούσματαδιασωληνωμένοιΚυριάκος ΜητσοτάκηςθάνατοιΚορονοϊόςlockdown