Πολιτική|01.12.2020 16:04

Frontex: Δεν έχουμε ενδείξεις για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Την μπάλα στις ελληνικές Αρχές έστειλε ο Φαμπρίς Λεζερί, ο διευθυντής της Frontex, για τις επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως λέγεται στα ελληνικά, υπερασπίστηκε των κλιμακίων του οργανισμού και τόνισε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ούτε αποδείξεις, ούτε και ενδείξεις για συμμετοχή σε push backs. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει καθυστερήσει η πρόσληψη επιτηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στις αρχές Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ταχείες διασυνοριακές παρεμβάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατόπιν έγινε θαλάσσια επιχείρηση, συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου. Όλα τα κράτη μέλη μας βοήθησαν και όλα τα θεσμικά όργανα για να αναπτύξουμε τη δραστηριότητα στην επιχείρηση. Σκοπός ήταν να συμπληρώσoυμε την κοινή επιχείρηση με περισσότερο προσωπικό και μέσα. Οι στόχοι και η ιεραρχία ήταν ίδια με αυτά της επιχείρησης Ποσειδών. Η Ελλάδα είχε την επιχειρησιακή αρχηγία, ενώ κέντρο συντονισμού μας ήταν η Λέσβος. Δεν ήμασταν οι προϊστάμενοι της επιχείρησης», είπε ο Λεζερί στην πρωτολογία του.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για κατάσχεση και σύλληψη ή να ειδοποιηθεί το επίμαχο σκάφος να αλλάξει ρώτα. Στείλαμε επιστολή και λάβαμε τις εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι τα σκάφη έχουν εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροώθησης», είπε καλύπτοντας και τις ελληνικές Αρχές.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Λεζερί είπε ότι σε αυτά τα περιστατικά, γίνεται αναφορά από το κράτος που φιλοξενεί την επιχείρηση. «Δηλαδή γίνεται αναφορά από την Ελλάδα επί τη βάση της έκθεσης αποστολής από τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση, που διαβιβάζεται στην έδρα της Frontex στην Βαρσοβία. Οπότε στη δική μας υπηρεσία επικυρώνουμε ή όχι αυτήν την έκθεση. Σημαίνει ότι ζητάμε παραπάνω στοιχεία. Την αξιολογούμε. Επομένως δεν πρόκειται για τυπική έγκριση, αλλά εμείς ασκούμε ουσιαστική εποπτεία και έλεγχο επί αυτής της έκθεσης», επεσήμανε.

Τα δύο άγνωστα περιστατικά

Ο Λεζερί ανέφερε δύο άγνωστα περιστατικά που εμπλέκεται η Frontex για να περιγράψει τη δυσκολία της κατάστασης.

Το πρώτο αφορά στα όσα έγιναν τη νύχτα προς την 9η Απριλίου. «Σύμφωνα με έκθεση σοβαρού περιστατικού που έφτασαν στην Frontex, έγινε περιπολία με σκάφος μας και εμείς με ζωντανή μετάδοση, το βλέπαμε από τη Βαρσοβία. Υπήρξαν ύποπτες κινήσεις από μετανάστες. Εμπλεκόταν ένα τουρκικό σκάφος, όμως εμείς δεν συμμετείχαμε», είπε.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά δύο τουρκικά F16 που παρενόχλησαν ένα δανέζικο σκάφος της Frontex στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Τότε, δεχόμασταν βολές κάθε μέρα από τους Τούρκους στα χερσαία σύνορα εκεί που είχαμε δικές μας δυνάμεις. Είναι η υβριδική απειλή που λέει η Ελλάδα, η οποία τονίζει ότι κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια. Κοινοποιήσαμε τις κινήσεις στον Υπουργό Ναυτιλίας. Ήταν πολύ περίεργη κατάσταση», αποκάλυψε ο Φ. Λεζερί.

Ο Λεζερί παραδέχθηκε ότι έχει λάβει αναφορές από μέλη της Frontex για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο ο έλεγχος «δεν ολοκληρώθηκε ως διαδικασία γιατί πρέπει να εκκρεμεί μέχρι να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές».

Έντονη ήταν η κριτική από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για τα στοιχεία που είδαν το φως για συμμετοχή μελών της Frontex στα push backs. Αποκαλυπτική ήταν η Σουηδή ευρωβουλευτής Μπιορκ Μαλίν, η οποία αποκάλυψε ότι στο σουηδικό κλιμάκιο που ήθελε να καταγγείλει επιχείρηση η οποία καταπάτησε θεμελιώδη δικαιώματα, της ζητήθηκε να μην καταθέσει έκθεση.

ΕυρωκοινοβούλιοΤουρκίαεπαναπροωθήσειςΕυρωπαϊκή ΣυνοριοφυλακήFrontex