Πολιτική|03.01.2019 10:11

Νίκος Μανιαδάκης: Ποιον μάρτυρα φωτογραφίζει ως υπαίτιο για τη δίωξή του

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πιέσεις ώστε να προσκοµίσει στοιχεία δωροδοκίας για πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας, κατήγγειλε ότι δέχτηκε ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας για την υπόθεση Novartis, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν άτυπος σύµβουλος για θέµατα φαρµάκων τριών πρώην υπουργών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ διατύπωσε την άποψη πως πιέστηκε από την Εισαγγελία να απαντήσει εάν τα τρία συγκεκριµένα πρόσωπα είχαν λάβει χρήµατα από τη φαρµακευτική εταιρεία Novartis, συµπληρώνοντας ότι «αρνήθηκε να µιλήσει για πρόσωπα και γεγονότα που δεν γνώριζε», ενώ διέψευσε ότι οι τρεις συγκεκριµένοι πολιτικοί δωροδοκήθηκαν.

Στη συνέχεια αποσαφήνισε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, ενώ µε τον Αδωνι Γεωργιάδη έχει συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, αφού τον είχε καλέσει να τον συµβουλέψει για θέµατα της φαρµακευτικής δαπάνης. Σε ό,τι αφορά τον νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο Νίκος Μανιαδάκης επεσήµανε ότι γνωρίζονταν καθώς ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήµιο.

Αρση προστασίας

Ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας, το όνοµα του οποίου να σηµειωθεί ότι αποκαλύφθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στα social media, υπαινίχθηκε ότι η άρνησή του αυτή να µιλήσει για δωροδοκία πολιτικών προσώπων που ο ίδιος δεν γνώριζε είναι και η αιτία που έχει αρθεί η προστασία του, παρότι, όπως δηλώνει, ήταν σε συνεχή επαφή µε τις δικαστικές Αρχές. Κατά τα άλλα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Μανιαδάκης κατηγόρησε άλλον προστατευόµενο µάρτυρα ότι είναι υπεύθυνος για τη δίωξή του, καθώς κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές πως έλαβε 120.000 ευρώ από την εταιρεία Novartis.

Σύµφωνα µε έγκυρες πηγές του «Εθνους», ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρεται στον µάρτυρα, ο οποίος ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που κατέθεσαν για το φαρµακευτικό σκάνδαλο στις αµερικανικές Αρχές, και αναµένεται να λάβει και αµοιβή για τις πληροφορίες που παρείχε στις έρευνες των αµερικανικών Αρχών

Ειδικότερα ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να είπε σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι «το πρόσωπο-κλειδί για τη δίωξή του είναι αυτός ο οποίος από την πρώτη στιγµή επεδίωξε να εισπράξει την αµοιβή από τις αµερικανικές Αρχές, µε αποτέλεσµα να τον ενοχοποιήσει για µίζες που δεν πήρε ποτέ».

Ο καθηγητής, ο οποίος, σύµφωνα µε πηγές του «Εθνους», εργάζεται και ζει τους τελευταίους περίπου έξι µήνες στο εξωτερικό, αφού έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από την Εθνική Σχολή Δηµόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) όπου δίδασκε, µίλησε και για τη σχέση που είχε µε τους πρώην υπουργούς Υγείας, υποστηρίζοντας ότι µε τη δική του συµβολή µειώθηκε η φαρµακευτική δαπάνη κατά πολλά δισ. ευρώ. Διέψευσε, πάντως, ότι είχε οικονοµική σχέση µε το υπουργείο Υγείας, καθώς,πως είπε, ουδέποτε προσελήφθη ως αξιωµατούχος. Κάτι που ισχυρίζεται, άλλωστε, εδώ και καιρό, αφού τονίζει πως δεν υπάρχει καµία σύµβαση µε το υπουργείο Υγείας που να αποδεικνύει την έµµισθη σχέση του ως συµβούλου των διαφόρων υπουργών Υγείας για θέµατα φαρµάκου. Στις τηλεοπτικές του δηλώσεις, πάντως, ισχυρίστηκε ότι εκλήθη από διάφορους υπουργούς Υγείας από το 2010 έως και το 2015 (επί υπουργίας Π. Κουρουµπλή) να συνεισφέρει µε τις τεχνικές του γνώσεις στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης.

Πηγές λένε στο «Εθνος» ότι σύµβαση συνεργασίας δεν υφίσταται, παρότι ήταν σύµβουλος των τριών υπουργών, αλλά εκλήθη µε την ιδιότητα του καθηγητή της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ), η οποία από τον θεσµικό της ρόλο έχει συµβουλευτικό χαρακτήρα προς το υπουργείο Υγείας.

Οι έρευνες

Ωστόσο αυτό που συζητούνταν έντονα στην αγορά υγείας, τα χρόνια που ο Νίκος Μανιαδάκης έκανε ακόµη και συνεχείς συναντήσεις µε τον επικεφαλής της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε για λογαριασµό του υπουργείου Υγείας, είναι ότι ταυτόχρονα την ίδια περίοδο πραγµατοποιούσε έρευνες για µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες έναντι επίσηµης φορολογηµένης αµοιβής. Πολλοί µάλιστα του καταλόγιζαν αντιδεοντολογική συµπεριφορά, αφού την ώρα που συµβούλευε τους υπουργούς Υγείας για την πολιτική φαρµάκου, ο ίδιος εκτελούσε ιδιωτικό έργο για µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες.

Σύµφωνα µε τον Ν. Μανιαδάκη, η άρνησή του «να μιλήσει για πρόσωπα και γεγονότα που δεν γνώριζε» είναι και η αιτία που έχει αρθεί η προστασία του

Σχετικά µε την εταιρεία Novartis υποστήριξε, πάντως, ότι είχε συνεργαστεί το 2009 για ένα ερευνητικό έργο πολύ πριν αναλάβει χρέη άτυπου συµβούλου των υπουργών Υγείας, ενώ η αµοιβή που έλαβε είναι νόµιµη και φορολογηµένη. Από την άλλη φαίνεται ότι βασικό ρόλο στην εξέλιξη που θα λάβει η υπόθεση Novartis το επόµενο διάστηµα έχουν και οι έξι µάρτυρες που φέρονται να δίνουν πληροφορίες για το τι συνέβαινε µέσα στην εταιρεία αλλά και για τις πολυσυζητηµένες σχέσεις της µε τον πολιτικό κόσµο.

Οι τρεις από τους έξι βασικούς µάρτυρες -σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους»- είναι εκείνοι που συνεργάζονται ακόµη µε τις αµερικανικές Αρχές και αναµένεται να λάβουν και σχετική αµοιβή ιδιαιτέρως υψηλή, στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιµο στη φαρµακευτική εταιρεία. Να σηµειωθεί ότι τα πρόστιµα σε αυτές τις περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ ακόµη και τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι µάρτυρες που έχουν συµβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης λαµβάνουν ποσοστό επί του προστίµου.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στις αµερικανικές Αρχές, µε τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων, ώστε να υπάρξει τόσο η προστασία τους ως µάρτυρες όσο και οικονοµικό όφελος λένε πηγές στο «Εθνος». Γι’ αυτό και ενίοτε η µία κατάθεση έρχεται σε σύγκρουση µε καταθέσεις άλλων µαρτύρων που δίνουν διαφορετικά στοιχεία για την υπόθεσh.

Νίκος ΜανιαδάκηςNovartis