Πολιτική|02.12.2020 15:04

Κυριακίδου για κορονοϊό: Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στην Ευρώπη

Μαρία Ψαρά

Καμπανάκι κινδύνου ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων προχώρησε η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας. Όπως είπε η Επίτροπος, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ανάγκη για ένα νέο lock down στη συνέχεια.

«Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω του COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πριν από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε.

Όπως είπε η Επίτροπος, ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τα αποτελέσματα του καλοκαιριού είναι ο τρόπος άρσης των μέτρων και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ενόψει του Ιανουαρίου, όποτε μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση μετά από ενδεχόμενη χαλάρωση στις γιορτές. Προειδοποίησε τους Υπουργούς ότι αυτή τη φορά, «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», προτρέποντας τους να διδαχθούν από τα λάθη και το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν.

«Σήμερα, υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να παραμείνουμε ασφαλείς από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτήν , αναμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, και ιδίως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών. Ο χειμώνας σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού και λιγότερες επιλογές για να τον κρατήσουμε μακριά. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες παραμένουμε σε κλειστούς χώρους  και αυτό οδηγεί σε υψηλότερη μετάδοση», εξήγησε.

«Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα», τόνισε.

«Πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω τι θυσίες πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και καταλαβαίνω την επιθυμία να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα», υπενθύμισε στους Υπουργούς

Συστάσεις της Κομισιόν

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε σήμερα στους Υπουργούς Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ στρατηγική για τη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν συνιστά  στα Κράτη Μέλη συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου όπως:

  • Η φυσική απόσταση και περιορισμός των κοινωνικών επαφών είναι κλειδί για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύον και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση για να περιορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους αντίκτυπο και να αυξήσουν την αποδοχή τους από τους ανθρώπους.
  • Έλεγχος και ανίχνευση επαφών, απαραίτητος για την ανίχνευση συστάδων και διακοπή μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον εθνικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών. Ο διακομιστής European Federated Gateway (EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ανίχνευση.
  • Τα ασφαλή ταξίδια με πιθανή αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους που απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση: οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να απαιτούν καραντίνα όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από τον προορισμό.
  • Ικανότητα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης: πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η διαχείριση των εστιών COVID-19 και να διατηρηθεί η πρόσβαση σε άλλες θεραπείες. Οι κοινές προμήθειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί.
  • Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού: η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη, όπου είναι απαραίτητο, στην ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης και εμβολιασμού τους. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.
ΚορονοϊόςκρούσματαΣτέλλα ΚυριακίδουεμβόλιονεκροίΕυρωπαϊκή Ένωση