Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα παρακολουθεί από την κερκίδα την ανατολική Μεσόγειο
Μαρία Ζαχαράκη«Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί από τις κερκίδες τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει έναν «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό» στη θάλασσα. «Η Τουρκία δεν θα δεχτεί σχέδια και χάρτες που στοχεύουν να περιορίσουν τη χώρα μας στις ακτές της Αττάλειας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε σε φόρουμ για την ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τυχόν σχέδια και χάρτες που εξαιρούν την Τουρκία από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο είναι «απαράδεκτα», ενώ υποστήριξε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός. Εμείς επιδεικνύουμε μόνο μια γενναία στάση απέναντι στην «πειρατική νοοτροπία», που προσπαθεί να πάρει από τα χέρια μας τα δικαιώματά μας».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έδειξαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. «Η χώρα μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ποτέ υπέρ της έντασης αλλά υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και του δικαίου. Και η επίτευξή του στόχου αυτού είναι μέσω διαπραγματεύσεων βασισμένων στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούμε να τα λύσουμε, όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά με τη συμμετοχή όλων των παικτών της περιοχής στο ίδιο τραπέζι. Εάν θέλουμε να διανύσουμε απόσταση για μια μόνιμη λύση στην Μεσόγειο, πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στη διπλωματία. Επειδή η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος και ασφαλής δρόμος για να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία διατήρησε την ψυχραιμία της παρά την κακομαθημένη συμπεριφορά της Ελλάδας και της ‘Ε/κ Διοίκησης’ από τον 2003 μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι και σήμερα θα εξακολουθήσει να έχει την ίδια διαλλακτική στάση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το θέμα της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη πολλών κρατών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ότι πολλά παράκτια και μη κράτη της ανατολικής Μεσογείου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσπαθούν να παρέμβουν. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή ήταν η ανατολική Μεσόγειος και κυρίως η ενέργεια. «Επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί αναφέρουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή κυμαίνονται από 3,5 δις με 10 τρις τ.μ. Επομένως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,5 με 3,5 δις βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην Ε.Ε., ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «πρέπει το συντομότερο να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση, στην οποία έχει υποπέσει και δεν πρέπει να επιτρέπει να την εκμεταλλεύονται ο "Ελληνοκυπριακός τομέας" και η Ελλάδα». «Δεν πρέπει στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να υποστούν μεγαλύτερη αδικία η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες της περιοχής και οι Τουρκοκύπριοι είναι ακόμη στο τραπέζι. Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μην αφήσουν στον αέρα αυτό το χέρι που έτεινε η Τουρκία. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις γειτονικές μας χώρες στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα αυτό ως ένα παιχνίδι με αποτέλεσμα «μηδέν εις το πηλίκο». Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στη βάση του win-win, αν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η κοινή λογική», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
- Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
- Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
- Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις