Πολιτική|07.12.2020 21:17

Κορονοϊός: Κόντρα Χαρδαλιά - αντιπολίτευσης για τον αλγόριθμο EVA και τα κρούσματα

Newsroom

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή όταν έγινε δέκτης επικρίσεων για τον περιβότητο αλγόριθμο EVA για τα κρούσματα από κορονοϊό.

Τόσο ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας υπογράμμισαν ότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είναι «υπεύθυνος», μεταξύ άλλων, για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. «Επιλέγετε απέναντι στην επιστήμη, απέναντι στην πρόοδο να λειτουργήσετε με όρους μεσαίωνα βαφτίζοντας μαγικό ότι δεν καταλαβαίνετε και ζητώντας να καεί στην πυρά. Δεν  ξέρετε τι είναι ο αλγόριθμος. Δεν γνωρίζετε ποιος έχει αξιολογηθεί. Ο κ. Τσίπρας εύλογα και δομημένα και συγκροτημένα ρωτάει τι ακριβώς; Εσείς πριν τα μάθετε όλα αυτά το χαρακτηρίζετε εγκληματικό, χωρίς να ξέρετε τι είναι. Ρωτάτε τι είναι, αλλά έχετε αποφασίσει ποιο πριν ότι είναι εγκληματικό.  Ως σύγχρονοι Λουδίτες βαφτίζετε την αριστεία και την καινοτομία και εν τέλει την ίδια την πρόοδο ως «εγκληματική» και απλά προσπαθείτε με φλυαρίες και επικοινωνιακές ακρότητες να δομήσετε την επιχειρηματολογία σας», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς στα πυρά των βουλευτών και ευχαρίστησε την ομάδα που δημιούργησε το συγκεκριμένο αλγόριθμο. Προανήγγειλε, δε, ότι το καλοκαίρι αν δεν έχει τελειώσει η πανδημία η κυβέρνηση θα τον χρησιμοποιήσει εκ νέου.

«Εμείς, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, ευχαριστούμε την ομάδα EYA για την προσφορά της στη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το καλοκαίρι του 2021 αν η πανδημία δεν έχει λήξει και ο αριθμός των τεστ είναι ακόμα περιορισμένος σε σχέση με τις αφίξεις, σας ενημερώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα. Ελπίζουμε και άλλοι επιστήμονες του εξωτερικού που χάσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων ή του εσωτερικού που θα ήθελαν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε όλα τα μέτωπα να βγουν μπροστά κι εμείς θα τους στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καιροί, επιτάσσουν οι ευθύνες μας απέναντι σε όλους τους  Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης ανέλυσε πλήρως τι ακριβώς είναι ο συγκεκριμένος αλγόριθμός. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά: «To σύστημα ΕΥΑ και η κάθε τεχνική βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο συμβάλλει όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και όταν υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση μεταξύ του ρίσκου των χωρών. Στο τέλος του καλοκαιριού και με το σύνολο της Ευρώπης σε δεύτερο κύμα της πανδημίας η διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών προέλευσης ελαχιστοποιήθηκε και η πλειοψηφία των χωρών έφτασε το κατώφλι του κινδύνου στο οποίο απαιτείται αρνητικό PCR τεστ. Με τον αριθμό των αφίξεων να έχουν περιοριστεί αλλά και η παγκόσμια επιδημιολογική κατάσταση των χωρών να είναι ανεξέλεγκτη, η ομάδα ΕΥΑ πρότεινε την υποχρεωτική εφαρμογή PCR, προκειμένου να διατηρηθεί το ελάχιστο εισερχόμενο επιδημιολογικό φορτίο που εξασφαλίστηκε κατά τη διάρκεια του υπολοίπου καλοκαιριού και να διασφαλιστούν τεστ για εσωτερική χρήση.

Η δεύτερη σημαντική συνεισφορά του ΕΥΑ έγκειται στην δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης. Σε μία τυπική περίπτωση, ο ιός COVID-19 διασπείρεται στην κοινότητα επί αρκετές εβδομάδες πριν την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων καθώς η διάδοση σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται μέσω ασυμπτωματικών φορέων ενώ συνήθως κατά πλειοψηφία συμπτωματικοί φορείς ελέγχονται εργαστηριακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στα δημοσιευμένα δεδομένα να αντιστοιχεί σε διασπορά στην κοινότητα η οποία ξεκίνησε και μεγεθύνθηκε 2-3 εβδομάδες πριν και  παρακαλώ κρατήστε αυτή την παρατήρηση». 

ΚορονοϊόςκρούσματαΜέΡΑ25ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΝίκος Χαρδαλιάςαλγόριθμος