Πολιτική|19.12.2020 18:27

Ερντογάν: Άνοιγμα σε Μέρκελ για νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό

Newsroom

Επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει τη σκληρή του στάση προσπαθώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Ε.Ε και χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως διπλωματικό εργαλείο. «Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει σελίδα στη σχέση της με την Ε.Ε», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση επικοινωνίας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα» σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε την Γερμανίδα καγκελάριο και για τη για τις προσπάθειές της για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας -  ΕΕ, ενώ επιτέθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες που τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆνγκελα ΜέρκελΑνατολική Μεσόγειοςμεταναστευτικόκρίση στη Μεσόγειο