Πολιτική | 04.01.2021 12:57

Χρήστος Ταραντίλης: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Newsroom

Ανασχηματισμός ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Τον ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, που αντικαθιστά τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως υφυπουργός Εσωτερικών. 

Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και μέλος των επιτροπών διοίκησης τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Σχολή Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, ο Χρήστος Ταραντίλης είναι μέλος του εκδοτικού συμβουλίου (Associate Editor) του αμερικάνικου περιοδικού “Networks” (εκδοτικός οίκος Wiley), πρόεδρος και μέλος των επιτροπών πλήθους διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στο χώρο της διοικητικής επιστήμης.

Έχει 66 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά αξιολογημένα με τον δείκτη Impact Factor, 18 άρθρα κατηγοριοποιημένα στην κατηγορία 4 και 28 στην κατηγορία 3 της λίστας διεθνών περιοδικών στη διοίκηση επιχειρήσεων όπως αυτή ανακοινώνεται από το Chartered Association of Business Schools (ABS) της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, το επιστημονικό έργο του Χρήστου Ταραντίλη έχει λάβει περισσότερες από 5.430 αναφορές, σύμφωνα με το Google Scholar ενώ έχει αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες με συναδέλφους Καθηγητές πανεπιστημίων της Β. Αμερικής και Δ. Ευρώπης όπως τα Princeton University, Carnegie Mellon University, Imperial College London, Cass Business School, HEC Montréal, University of Bath, Polytechnique Montréal.

Η επίδοση του Χρήστου Ταραντίλη στη διδασκαλία έχει αναγνωρισθεί από τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του και αυτό αντανακλάται στον αριθμό βραβεύσεων που έχει λάβει για πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια.

Ο Χρήστος Ταραντίλης έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών και ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος της ανώτατης διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων.

Πολιτικές/Κοινωνικές Δραστηριότητες

  • Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.
  • Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγράψει πάνω από 60 άρθρα σε κορυφαία διεθνή περιοδικά στο αντικείμενο της διοικητικής επιστήμης.
  • Το επιστημονικό έργο του έχει λάβει πάνω από 5.400 αναφορές παγκοσμίως, σύμφωνα με το Google Scholar.
  • Η εξαιρετική επίδοση του Καθηγητή Ταραντίλη έχει αναγνωριστεί από τους φοιτητές του σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και αυτό αντανακλάται από τα δεκάδες βραβεία διδασκαλίας που έχει λάβει.
  • Έχει συμμετάσχει επίσης σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών/ερευνητικών έργων και έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων οργανισμών.
  • Έχει διατελέσει Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία την περίοδο Ιανουαρίου 2017 έως και τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Η συνέντευξη του Χρήστου Ταραντίλη στο Εθνος της Κυριακής στις 11 Μαΐου 2020

Ο Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής στις 11 Μαΐου 2020, τόνιζε στο «Εθνος της Κυριακής» την ανάγκη να υπάρξει γενναιόδωρη και μεγαλόπνοη οικονομική στήριξη των χειμαζόμενων περιφερειών της Ευρώπης, καθώς και να αναπτυχθούν στρατηγικές πλήρους ενεργειακής, τεχνολογικής και αγροτικής ευρωπαϊκής αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη που είχε δώσει τότε στο Εθνος της Κυριακής ο Χρήστος Ταραντίλης

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια πιθανή, καθυστερημένη όσο και ανεπαρκής απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προκλήσεις, οικονομικές και μη, που θέτει η πανδημία του κορονοϊού, θα ενισχύσει εκ νέου δυνάμεις του λαϊκισμού κατά μήκος της ηπείρου. Ανησυχείτε από μια τέτοια προοπτική;

Πράγματι, η απώλεια εμπιστοσύνης στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης -και συνακόλουθα στην Ευρωπαϊκή Ενωσηστρώνει δυστυχώς το χαλί στις φωνές που επιζητούν την αναδίπλωση «προς τα μέσα», δηλαδή στον εθνικισμό και τον προστατευτισμό, προνομιακά πεδία δράσης του λαϊκισμού. Η μη επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους κάποιων κρατών-μελών προς τα κράτη-μέλη του Νότου, καθώς και η αναποφασιστικότητα και η απουσία μεγαλόπνοης και δυναμικής στρατηγικής για τη στήριξη της Ευρώπης συνολικά προβληματίζουν σοβαρά και κοινωνικά στρώματα για τα οποία η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη ήταν ιδιαιτέρως ουσιώδης και αναγκαία. Οι πολιτικοί έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε τα μαθήματα της Ιστορίας. Η δημοκρατία ανθεί με την ευημερία και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για το μέλλον, ο λαϊκισμός θεριεύει με την ανέχεια, τη δυσπραγία και την ανασφάλεια.

Ποια θα ήταν κατ’ εσάς η ενδεδειγμένη αντίδραση της ΕΕ έναντι μιας πρωτόγνωρης για τη γενιά μας κρίσης; Εκτιμάτε ότι απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής της ΕΕ, προκειμένου να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο διεθνές γίγνεσθαι;

Πριν από την ενδεδειγμένη αντίδραση πρέπει να προσδιορισθούν οι στοχεύσεις. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους, κατά προτεραιότητα, να επιδιώξει οι πολίτες των κρατών-μελών να αντιμετωπίζουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα ως μια ιδιότητα που τους κάνει μέλη μιας κοινότητας αξιών και ευημερίας. Χωρίς πολίτες που αισθάνονται Ευρωπαίοι δεν υφίσταται η ιδέα της Ευρώπης, αλλά απλώς ένας τεχνοκρατικός και γραφειοκρατικός οργανισμός διακυβερνητικής συνεργασίας. Σκεφθείτε τι θετικές επιπτώσεις θα είχε σε συμβολικό επίπεδο, όσον αφορά την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η καταβολή απευθείας από την ΕΕ ενός επιδόματος σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών που έμειναν άνεργοι στη διάρκεια της κρίσης, υπό την ιδιότητά τους ως Ευρωπαίων πολιτών. Η επόμενη στόχευση είναι η ΕΕ να αποτελέσει έναν χώρο ελευθερίας, πολιτισμού και ασφάλειας. Απαιτείται γενναιόδωρη και μεγαλόπνοη οικονομική στήριξη των χειμαζόμενων περιφερειών της Ευρώπης, καθώς και στρατηγικές πλήρους ενεργειακής, τεχνολογικής και αγροτικής ευρωπαϊκής αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Η Ευρώπη κατακερματισμένη δεν έχει μέλλον. Η ισχύς βρίσκεται στην ένωσή μας.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει τον πυρήνα των φιλελεύθερων αρχών και ενισχύει τους οπαδούς του κρατικού προστατευτισμού. Εσείς συμφωνείτε;

Φυσικά και η προσωπική ελευθερία, είτε πρόκειται για την ελευθερία μετακίνησης, κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής έκφρασης, ιδιωτικότητας, συνιστά τον πυρήνα, το κουκούλι της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο απώτερος σκοπός, ωστόσο, της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι η διασφάλιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως. Οταν απειλείται λοιπόν η υγεία συνολικά του πληθυσμού και η ανθρώπινη ύπαρξη, μπορεί να χρειαστεί οριοθέτηση, εν όψει των εκτάκτων και επειγουσών καταστάσεων, πτυχών της προσωπικής ελευθερίας, όπως συμβαίνει λ.χ. στην περίπτωση των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης και την άσκηση δραστηριοτήτων, προς διασφάλιση της συλλογικής ελεύθερης και βιώσιμης συνύπαρξης. Η ελευθερία στη φιλελεύθερη δημοκρατία κατανοείται και ως υποχρέωση του ατόμου να προστατεύει και να μην προσβάλλει τις ελευθερίες των άλλων και του κοινωνικού συνόλου κατά την άσκηση των συνταγματικά θεμελιωδών και απαραβίαστων δικαιωμάτων του.

Εκτιμάτε ότι η πλήρης ανατροπή -λόγω της πανδημίας- της οικονομικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κατ’ ουσίαν μονόδρομο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως υποπτεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί όχι μόνο για το όραμά μας για την πατρίδα, αλλά και για την ικανότητα και την αξιοπιστία της διακυβέρνησής μας. Η αποδεδειγμένη προετοιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ρόλο του πρωθυπουργού και η ποιότητα διακυβέρνησης της χώρας αυτούς τους δέκα μήνες, με αποκορύφωμα τη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων στον Εβρο και στον υγειονομικό τομέα, έχτισαν μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτών. Αποδεικνύοντας λοιπόν στην πράξη για ακόμα μία φορά τον σεβασμό του απέναντι στους θεσμούς, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει στο τέλος της τετραετίας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Η μείζων αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι το πακέτο μέτρων για τη θωράκιση της Οικονομίας αποτυγχάνει να «απαντήσει» στην τεράστια ζημία που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού. Τι απαντάτε;

Η πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αρνητικό και πλαστό αφήγημα και δεν γίνεται πιστευτή από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. «Αρνητικό» αφήγημα, γιατί κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ μπορεί, δεν θέλει να ενισχύσει περισσότερο το πακέτο μέτρων. «Πλαστό» αφήγημα, γιατί βασίζεται στη λανθασμένη προϋπόθεση ότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι απεριόριστα. Η πλειοδοσία δεν γίνεται πιστευτή, γιατί όπως σας είπα έχει εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την αξιοπιστία της διακυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέχρι σήμερα μια σειρά ιδιαιτέρως θετικών μέτρων, που περιλαμβάνουν ένα μείγμα επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων, μέτρα μείωσης των εξόδων και αναστολής πληρωμών για εργαζομένους, επιχειρήσεις και ανέργους, αξιοποιώντας με βέλτιστο τρόπο τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων. Επιπλέον θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα της Κομισιόν για την απασχόληση SURE, η χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και θα εφαρμοστούν νέες πολιτικές σε συγκεκριμένους κλάδους της Οικονομίας, όπως στον τουρισμό και στις μεταφορές. Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η ταχύτατη καταβολή των παραπάνω στους δικαιούχους. Μεγάλη πρόσκληση για την ΕΕ αποτελεί η έγκαιρη χορήγηση περισσότερων επιδοτήσεων και λιγότερων δανείων.

ανασχηματισμόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΧρήστος Ταραντίλης