Πολιτική | 04.01.2021 15:27

Ανασχηματισμός: Το ιδεολογικό στίγμα της νέας κυβέρνησης «γέρνει» προς τα δεξιά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν όχι δομικό αλλά σχετικά εκτεταμένο – και με ισχυρά μηνύματα- ανασχηματισμό. Ναι μεν δεν στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία δεν υπήρξαν αλλαγές, ωστόσο η είσοδος στη νέα κυβέρνηση συνολικά 10 βουλευτών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλησε αυτή τη φορά να εμπιστευτεί στελέχη έμπειρα κι όχι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες, όπως είχε πράξει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Ενδεχομένως, δε, να σημαίνει και κάτι παραπάνω, με τις φήμες για εκλογές στο εγγύς μέλλον να φουντώνουν στα πηγαδάκια εντός και εκτός Βουλής.

Την ίδια ώρα, όμως, το γεγονός ότι στα πλέον παραγωγικά υπουργεία, όπως αυτά του Οικονομικών και του Παιδείας, δεν υπήρξαν μετακινήσεις υποδηλώνει ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η συνολική πολιτική στρατηγική κρίνεται επιτυχημένη. Οι δύο βασικές αλλαγές που προέκυψαν με την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γιάννη Βρούτση, στους οποίους χρεώνονται λάθη στη διαχείριση συγκεκριμένων καταστάσεων, κρίθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως επιβεβλημένες ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν αξιοποιήθηκε σε κάποιο άλλο πόστο, εν αντιθέσει με τον Γιάννη Βρούτση που θα εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ενώ χαμένος θεωρείται και ο Γιώργος Κουμουτσάκος που έμεινε απ’ έξω από το νέο σχήμα, καθώς επίσης και ο Θεόδωρος Καράογλου που αντικαταστάθηκε από τον επίσης εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενο Σταύρο Καλαφάτη.

Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό στίγμα της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι γέρνει προς τα... δεξιά. Πλην του Γιατρωμανωλάκη, που προέρχεται από το «Ποτάμι» και του Γ. Αμυρά, στελέχη όπως η Σοφία Βούλτεψη, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Γ. Στύλιος θεωρούνται εκ των «συντηρητικών» βουλευτών. Σίγουρα, πάντως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αξιοποιώντας περισσότερους βουλευτές. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του πρώτου σχήματος είχαν εκφραστεί λιγοστές γκρίνιες από ορισμένους βουλευτές, εντούτοις λόγω της νίκης της ΝΔ δεν είχαν πάρει μεγάλη έκταση.
 

Σε κάθε περίπτωση, πλέον η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολιτικό χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που λόγω πανδημίας συσσωρεύονται. Ο ανασχηματισμός εκτιμούν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα δώσει έναν νέο αέρα στη κυβέρνηση και πλέον θα μπορούν απερίσπαστοι οι υπουργοί (ορισμένοι βρίσκονταν σε αναμμένα κάρβουνα το τελευταίο διάστημα) να εργαστούν.

ανασχηματισμόςΥπουργικό ΣυμβούλιοκυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης