Πολιτική|05.01.2021 08:55

Το γαλάζιο στίγμα του ανασχηματισμού και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Εκκλησία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε μια ουσιαστικά πολιτικά ουδέτερη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στον ανασχηματισμό, προκειμένου να δώσει ένα νέο αέρα στην κυβέρνηση. Πλέον, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος του πρωθυπουργού είναι άπαντες να σηκώσουν τα μανίκια, δουλεύοντας για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έρχονται. Και αυτές σίγουρα θα είναι αρκετές...

Εάν κανείς θέλει να αποκωδικοποιήσει τις αλλαγές στο Υπουργικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά τους βουλευτές, ποιοι δηλαδή είναι συνεπής στα καθήκοντά τους και ποιοι όχι. Εξ ου κιόλας επέλεξε να τοποθετήσει δέκα «γαλάζια» στελέχη στην κυβέρνηση επιβραβεύοντας τους. Στον αντίποδα άφησε εκτός Υπουργούς που είτε δημιουργούσαν τριβές -για παράδειγμα το κλίμα στο Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό- είτε είχαν υποπέσει σε αρκετά σφάλματα.

Για παράδειγμα, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης πλήρωσε το… μάρμαρο με τις τηλεκπαιδεύσεις, ζήτημα που προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην κυβέρνηση. Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιώργος Κουμουτσάκος, δύο ακόμα Υπουργοί που έχασαν το χαρτοφυλάκιο τους, για διαφορετικούς λόγους δεν ανανεώθηκε η θητεία τους. Ακόμα, πάντως, και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός έδειξε ότι τα λάθη δεν συγχωρούνται, μολονότι ο πρώτος ειδικά θεωρούνταν εκ των στενότερων συνεργατών του, κυρίως προεκλογικά. Ερώτημα παραμένει εάν θα προκύψουν γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος από τους δυσαρεστημένους που βουλευτές που ενώ περίμεναν να ακούσουν το τηλέφωνό τους να χτυπά, αυτό τελικά δεν έγινε.

Ο ανασχηματισμός πλέον αποτελεί παρελθόν και, όπως ομολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποτελεί σίγουρα το φάρμακο δια πάσαν νόσο. Δίνει όμως ένα στίγμα. Κι αυτό δείχνει μια σχετική δεξιά στροφή για την κυβέρνηση, με λιγότερες κεντρώες παρεμβάσεις, όπως αυτή του προερχόμενου από το Ποτάμι, Νίκου Γιατρομανωλάκη.

Επίσης δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή σε τρεις κομβικούς τομείς: οικονομία,  υγεία και εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, στα τρία αυτά Υπουργεία δεν υπήρξε καμία αλλαγή, παρά μόνο η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή Υπουργό από Υφυπουργό.

Και ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να αλλάξει την ατζέντα η απόφαση της Εκκλησίας να μην συναινέσει στα νέα μέτρα και δη στο κλείσιμο των ιερών ναών δημιούργησε μια νέα εστία έντασης, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να αποφύγει. Η σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση έδειξε ουσιαστικά ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Τα μέτρα ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, υπογράμμιζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Με άλλα λόγια, είναι σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού να μην υπάρξουν εξαιρέσεις ή προνομιακή μεταχείριση για κανένα.

Μέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκηςανασχηματισμός