Πολιτική|06.01.2019 15:16

Τσίπρας σε Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε την ειρήνη και την εδαφική μας ακεραιότητα (vid)

Newsroom

«Θα υπερασπιστούμε την ειρήνη και την εδαφική μας ακεραιότητα ως την τελευταία ρανίδα του αίματός μας», ανέφερε από τη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, απευθύνθηκε προς τους σκεπτόμενους, όπως ανέφερε ανθρώπους, και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, τονίζοντας ότι οι δύο λαοί έχουν γνώση της ιστορίας τους που είχε και περιόδους ειρήνης αλλά και περιόδους εντάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και πως είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ειρήνη και την εδαφική της ακεραιότητα. «Άκουσα τον φίλο πρόεδρο Ερντογάν που διάβασε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εκείνος επιλέγει τους στίχους του Μπέρτολ Μπρεχτ που αναφέρει: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος ξέρει και να πετάει ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως και ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται». «Χτίζουμε το μέλλον της χώρας σε γερά και στέρεα θεμέλια», συμπλήρωσ ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε που στο ακριτικό νησί για να παραστεί στην τέλεση του αγιασμού των υδάτων ανέφερε ακόμη: «Η ανακήρυξή μου σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης δεν είναι μια τυπική, αλλά μια πάρα πολύ ουσιαστική, διότι γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοί της 365 μέρες το χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης». 

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Το 2019 είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόκληση Ερντογάν

Με ένα λαϊκό τραγούδι από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής επέλεξε να απειλήσει την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω τραγούδι ακούγεται και ο στίχος «Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα», τον οποίο και αναπαρήγαγε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Σμύρνη, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι εξέφραζε τον τουρκικό λαό το 1922, «τις μαύρες ημέρες της ελληνικής Κατοχής». Οι στίχοι χαρακτηρίζουν τους Έλληνες «πονηρούς» και «αλεπούδες» και τους Τούρκους ως «λιοντάρια». 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλέξης Τσίπρας