Πολιτική | 12.01.2021 13:50

Εξοπλιστικά προγράμματα: Το μπαλάκι στην Τουρκία με φόντο την αγορά των Rafale

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ναι μεν η κυβέρνηση, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου κρατάνε μικρό καλάθι. Κι αυτό διότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι γείτονες θέλουν μια διευρυμένη ατζέντα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, εν αντιθέσει με την χώρα μας που στο τραπέζι βάζει μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ.

Αυτό η Αθήνα το γνωρίζει, και έτσι φροντίζει να στείλει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογαν. Πιο συγκεκριμένα, μολονότι σύντομα πιθανότατα θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα θα προχωρήσει απρόσκοπτα το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας Rafale, ενώ εξελίξεις πιθανότατα στο ζήτημα των φρεγατών. Το διήμερο 22 με 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία στις βαλίτσες θα φέρει νέα, βελτιωμένη πρόταση σε ότι αφορά την απόκτηση πολεμικών πλοίων. Δεν αποκλείεται να προτείνει την 4 φρεγατών δύο εκ των οποίων τύπου Belharra, με το συνολικό κόστος θα είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που υπολόγιζε η ελληνική πλευρά και αναμένεται να φτάσει τα 3,5 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο θα έχει ήδη προχωρήσει η νομοθέτηση από την ελληνική Βουλή της επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Σήμερα θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η επεξεργασία του σχέδιο νόμου, η δεύτερη ανάγνωσή του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει την διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας, ώστε να καταγραφεί και με τη βούλα, η πιθανή συμπόρευση όλων των κομμάτων.

Σαφάρι Μητσοτάκη

Χθες, Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Πορτογαλία για να συναντήσει τον ομόλογο του εν όψει της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και παράλληλα προγραμματίζονται και άλλες στοχευμένες συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους με ορίζοντα το Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου. Εκεί, όπου η χώρα μας εφόσον δεν υπάρξει αλλαγής στάσης από τους γείτονες θα περιμένει, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, να προχωρήσει στην επιβολή των κυρώσεων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςRafaleαμυντικές δαπάνεςεξοπλιστικά προγράμματα