Ερντογάν: Θα μπορούσα να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μαρία ΖαχαράκηΘετικός σε μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου που ξεκινούν Ελλάδα και Τουρκία.
Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξερχόμενος από το τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής, «σε όλες αυτές τις συνομιλίες (με τους Ευρωπαίους ηγέτες) στο αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για συνάντηση, εμείς απαντούσαμε θετικά. Eγιναν ήδη συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Ακόμη και αυτές οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν, είπαμε. Είτε μέσω των αρμόδιων αντιπροσωπειών, είτε μετά κι εγώ θα μπορούσα να συναντηθώ με τον αξιότιμο πρωθυπουργό, είπαμε. Θα μπορούσαμε να προβούμε σε αυτά τα βήματα. Οι εξελίξεις προς τα εκεί πηγαίνουν».
Εντατικές διεργασίες με την ΕΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μία νέα διαδικασία διαλόγου και οι διεργασίες αυτή την περίοδο είναι εντατικές. «Από το 1963, καταβάλλουμε προσπάθειες να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ προς μία θετική κατεύθυνση. Τι κρίμα που μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της προς εμάς. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία. Τόσο οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στις χώρες της ΕΕ, όσο και οι διμερείς συνομιλίες μας με τον Σαρλ Μισέλ ή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή την ασκούσα την προεδρία της ΕΕ, την καγκελάριο Μέρκελ, ή τον Μπόρις Τζόνσον συνεχίζονται εντατικά», δήλωσε.
Διαβατήριο εμβολιασμού
Στο ζήτημα του «διαβατηρίου εμβολιασμού» που εισηγείται η Ελλάδα για την είσοδο τουριστών από άλλες χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί. «Προς το παρόν, επειδή η Ελλάδα το είπε, δεν σημαίνει κι ότι θα γίνει. Πρέπει να καθίσουμε και να το συζητήσουμε με τους αρμόδιους που ασχολούνται με τις εξωτερικές υποθέσεις».
Δεν ξέρω τι λέει ο Μπάιντεν, τέλος Ιανουαρίου συζητάμε για δεύτερη παρτίδα S-400
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αποφασισμένος να προχωρήσει με τη Ρωσία και το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πει στην Τουρκία πώς θα πορευτεί στον τομέα της άμυνας.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ορίσει τί βήματα θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτά είναι δικές μας αποφάσεις. Mε τη Ρωσική Ομοσπονδία –συγκεκριμένα- κανονίσαμε το πρώτο πακέτο των S-400. Και τώρα συνεχίζονται οι συνομιλίες μας για το δεύτερο πακέτο. Στο τέλος του μήνα θα γίνουν συναντήσεις με τη Ρωσία για το θέμα αυτό. Για μία σειρά θεμάτων. Δεν είναι μόνο για την αμυντική βιομηχανία. Θα ξαναμιλήσουμε για αυτά τα θέματα όλοι μαζί. Το τι θα πει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτό το θέμα δεν ξέρουμε, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι -όπως και στην περίοδο Τραμπ- για το τι βήματα θα κάνουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μας δεν έχουμε να πάρουμε άδεια από πουθενά», δήλωσε εμφαντικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να προσεγγίσει θετικά το θέμα των F-35 της Τουρκίας.
«Υπάρχει και το θέμα των F-35. Παρόλο που εμείς έχουμε πληρώσει ένα σοβαρό ποσό για τα F-35, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν παραδοθεί. Αυτό φυσικά στη διεθνή διπλωματία αποτελεί ένα σοβαρότατο λάθος της Αμερικής, ως μίας χώρας σύμμαχο. Ελπίζω όταν συνομιλήσω με τον κ. Μπάιντεν, αφού αναλάβει καθήκοντα και μετά, να προβεί σε πιο θετικά βήματα και να τα βάλουμε σε ένα δρόμο», κατέληξε.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ