Πολιτική|22.01.2021 15:50

Γεννηματά: Να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καλώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει στη Βουλή και να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, κινείται βλέποντας και κάνοντας. Η ελληνική κοινωνία αγωνιά και απαιτεί λύσεις. Εσείς μας λέτε όλα καλά, η προπαγάνδα σας καλά κρατεί», είπε αρχικά η κυρία Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες. «Με τη συζήτηση αυτή επιδιώκουμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα λάθη και να ασκήσουμε την αναγκαία κριτική αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να πυροδοτήσουμε τον διάλογο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι μέχρι σήμερα ανύπαρκτος. Είναι αλληλένδετα, γιατί το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ερείπια», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις με μαζικά λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας.

Πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον κουμπαρά των 37 δισ. ευρώ: «Υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια, να αξιοποιηθούν κι άλλοι σημαντικοί πόροι, που ανήκουν στον ελληνικό λαό. Γιατί καθυστερείτε; Αν όχι τώρα, πότε; Επί ερειπίων;».

Την ίδια ώρα κατέθεσε στη Βουλή το δικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Νέο Πρόγραμμα (μη επιστρεπτέας κατά το 70%) Προκαταβολής για το 2021, ίσο με το σύνολο του 2020, με κύριο κριτήριο τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Εσείς μιλάτε για νέο πρόγραμμα στα 2,2 δις για το 2021, σταγόνα στον ωκεανό.
  • Ρύθμιση των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Είναι η ώρα να παρθεί γενναία απόφαση για κούρεμα 30% των οφειλών. Ιδιαίτερα για τους συνεπείς στη ρύθμιση. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
  • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα, με όρο την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
  • Ευέλικτα πιστωτικά κριτήρια και ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, ώστε να μην «μπλοκάρουν» και πάλι οι τράπεζες, τα όποια νέα εργαλεία ρευστότητας δημιουργηθούν. Με τα ίδια κριτήρια, οποιαδήποτε αύξηση ρευστότητας θα είναι δώρο άδωρο.
  • Αναστολή με Νόμο των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κινδυνεύουν νοικοκυριά, που έπληξε η κρίση να χάσουν το σπίτι τους. Πάγωμα του Πτωχευτικού κώδικα, τουλάχιστον μέχρι να περάσει η κρίση.
  • Και επιτέλους να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας τουλάχιστον ως τις 30/04, οι 350.000 μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό.
  • Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμά της για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν μπορεί να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων για να πλουτίσουν περισσότερο. Ζητώ να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική σας θητεία.

Δεν έχετε λευκή επιταγή να τα διαχειριστείτε όπως εσείς κρίνετε. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΦώφη Γεννηματά