Πολιτική|26.01.2021 12:54

Διερευνητικές επαφές: Kαλή αρχή αλλά ανυποχώρητη στις κόκκινες γραμμές η Ελλάδα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί παρελθόν. Παρά το γεγονός ότι διήρκησε μόλις 3,5 ώρες, η Αθήνα εκτιμά ότι εν τέλει «δεν πήγαν κι άσχημα», με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί αλλά και τις ελάχιστες προσδοκίες που υπήρχαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα, δε, με έμπειρους παρατηρητές, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα υπάρξει συνέχεια σε λιγότερο από δύο μήνες, όταν χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να καθίσουν οι δύο πλευρές εκ νέου στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας επιμένει στις κόκκινες γραμμές, δίχως να κάνει βήμα πίσω, παρά τις σαφείς επιδιώξεις της Άγκυρας. Σίγουρα στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου τον ερχόμενο Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής να μην υπάρξει ζήτημα επιβολής κυρώσεων ενώ η χώρα μας σίγουρα δεν θέλει να πάρει τον μουτζούρη. Δηλαδή, να είναι εκείνη που θα φανεί ότι τορπιλίζει τον διάλογο σε μια κρίσιμη φάση του διαλόγου.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, την στιγμή που οι διερευνητικές είναι σε εξέλιξη. «Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», τόνισε ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που έπεφταν οι υπογραφές για την αγορά μιας μοίρας γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Εξ ου κιόλας ξεκαθάρισε ότι «αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνά μας είναι ένας "δίδυμος" πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη "mare nostrum", όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε». Εν κατακλείδι το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: Η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αλλά παράλληλα θα φροντίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Απέναντι σε μια χώρα που και κατά το παρελθόν έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις για την Αθήνα, εκμεταλλευόμενη και το παραμικρό παράθυρο ευκαιρίας.


Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

διερευνητικές επαφέςΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςRafale