Πολιτική|26.01.2021 12:37

Απαγόρευση συναθροίσεων: «Αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Αντιδημοκρατικές αποφάσεις και αυταρχισμό καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξ αφορμής της αιφνιδιαστικής απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων για μία εβδομάδα με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Σημειωτέον πως στην Κουμουνδούρου συνδέουν την εν λόγω απόφαση  με το προγραμματισμένο για την Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ως αντίδραση πρωτίστως στην καθιέρωση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και στην επικείμενη κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως οι εξηγήσεις που δίνονται - ότι δηλαδή ίσχυε ήδη αυστηρότερη απαγόρευση - δεν είναι καθόλου πειστικές καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν τα 100 άτομα. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει πως η αιτιολογία της κυβέρνησης που αποδίδει σε εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων διαψεύδεται καθώς σήμερα το πρωί, ένα από τα μέλη της, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ξεκάθαρα ότι ουδέποτε η Επιτροπή έκανε τέτοια εισήγηση.

«Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σχολίασε με ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με την επισήμανση: «Η αυτονόητη τήρηση μέτρω προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής».

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, με δήλωσή του ευχήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τις γελοιότητες» λέγοντας πως «πριν από πέντε ημέρες παρουσιάστηκε το αντιδημοκρατικό σχέδιο για τον περιορισμό των συναθροίσεων κατά το δοκούν, σήμερα τις απαγόρευσαν γιατί δεν συμφωνούν με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο». Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για μία «αποτρόπαιη αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική απόφαση». Προσέθεσε ότι τίθεται μείζον θέμα αντίδρασης όλου του πνευματικού, πολιτικού κόσμου καθώς και της κοινωνίας.

απαγόρευση συναθροίσεωνΣΥΡΙΖΑ