Ημέρα κρίσης για τη συγκυβέρνηση: Πιθανό τετ-α-τετ Τσίπρα-Καμμένου
Βούλα ΚεχαγιάΣτον µεν πρόεδρο των ΑΝΕΛ διαµηνύει ότι εφόσον επιθυµεί µπορεί να αποχωρήσει, διότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούµενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, στον δε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υποδεικνύει τον δρόµο της πρότασης µοµφής προκαλώντας τον να τον επιλέξει. Γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση περιµένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες -δηλαδή το πώς και πότε θα φύγουν από την κυβέρνηση- υιοθετεί ένα παιχνίδι τακτικής που πρωτίστως επιχειρεί να εκθέσει τη Ν∆, η οποία ζητά επίµονα εκλογές ή παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, κυρίως για να αποδείξει ότι δεν θα τολµήσει να υποβάλει πρόταση µοµφής. Συγχρόνως βεβαίως το Μαξίµου θέλει να καταστήσει σαφές στον υπό αποχώρηση κυβερνητικό εταίρο ότι δεν θα σηµάνει το τέλος του κόσµου εφόσον οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση και ότι µπορεί να προχωρήσει µόνη της.
Ο Αλέξης Τσίπρας, προτού συναντηθεί µε τον Πάνο Καµµένο για να συζητήσουν τα... διαδικαστικά (µια συνάντηση που κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να γίνει και σήµερα), δεν προτίθεται να αποκαλύψει τους σχεδιασµούς του για τις επόµενες κινήσεις του. Εξ αυτού του λόγου αναβλήθηκε για αύριο το βράδυ και η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Open.
Πλειοψηφίες
Η γραµµή που διατυπώθηκε αµέσως µετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται στο ότι «η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσιµες ψηφοφορίες έχει τους 151 βουλευτές» έχει πολλές αναγνώσεις. Οτι η κυβέρνηση έχει εξασφαλισµένες τις 151 ψήφους οπωσδήποτε για να κυρώσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, οπωσδήποτε για να αποκρούσει µια πρόταση µοµφής ή οπωσδήποτε για να καταθέσει διά του πρωθυπουργού πρόταση για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης. Το Μαξίµου δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τις κινήσεις του επόµενου διαστήµατος και επαναλαµβάνει σταθερά ότι οι 151 υπάρχουν και θα φαίνονται σε κάθε κρίσιµη ψηφοφορία. Αυτό βεβαίως δεν σηµαίνει ότι οι 151 θα είναι οι ίδιοι κάθε φορά. ∆ηλαδή η πλειοψηφία που θα σχηµατιστεί για τη Συµφωνία των Πρεσπών θα είναι διαφορετική από µια πιθανή πλειοψηφία που θα συγκροτηθεί για να απορρίψει µια πρόταση µοµφής ή για να υπερψηφίσει µια πρόταση εµπιστοσύνης.
Αυτό γίνεται σαφές σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση και συνδέεται πρωτίστως µε τη βούλησή της να µη δηµιουργηθούν παρανοήσεις, π.χ., µε βουλευτές του Ποταµιού που θα ήθελαν να ψηφίσουν το «Μακεδονικό», χωρίς όµως να στηρίζουν την κυβέρνηση σε άλλες ψηφοφορίες. Επίσης, το Μαξίµου περιµένει να δει και τι ακριβώς θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση των οργάνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αύριο το πρωί για να µετρήσει τα επόµενα βήµατά του. Στο µεταξύ θα ασκεί πιέσεις προς τη Ν∆ και τον κ. Μητσοτάκη, «που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη µέρα εδώ και τρία χρόνια», να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το Σύνταγµα καταθέτοντας πρόταση µοµφής.
«Να δοκιµάσουν...»
«Ανησυχούν για πολιτική αστάθεια», όµως «εάν έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιµάσουν» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Επίσης θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια για τις επόµενες κινήσεις της. Οπως, για παράδειγµα, εάν έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει µια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. «Μην ανησυχείτε» απαντούν σιβυλλικά κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνοντας όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση, µε βάση όλα όσα είπε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας στην Κουµουνδούρου ο πρωθυπουργός, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα προσηλωθεί και στην προώθηση σηµαντικών ρυθµίσεων που συνδέονται µε την κοινωνική πολιτική της. Από τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία και τον νέο νόµο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έως την επιδότηση ενοικίου και την αύξηση του κατώτατου µισθού συγχρόνως µε την κατάργηση του υποκατώτατου µισθού. Το Μέγαρο Μαξίµου παρακολουθεί µε ιδιαίτερη προσοχή και τις αντιδράσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ, που δείχνουν πως κλυδωνίζονται εν όψει εξελίξεων.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, η οποία, αν και δεν έχει βουλευτική έδρα, εµφανίστηκε απρόθυµη να ακολουθήσει τον Π. Καµµένο στη µεγάλη έξοδο από την κυβέρνηση. Επίσης, ο Θ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι και τη Συµφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει και τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας θα υποστηρίξει εάν χρειαστεί. Επίσης προκαλεί αίσθηση η διαπίστωση πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιµετωπίζουν ως προδιαγεγραµµένη τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας. «Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό διαζύγιο να ολοκληρωθεί µε έναν ήρεµο, ώριµο και πολιτισµένο τρόπο» σχολίασε στο «Κόκκινο 105,5» ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ενώ ο Νίκος Φίλης εµφανίστηκε βέβαιος ότι «το κυβερνητικό έργο θα ολοκληρωθεί και δεν θα χαθεί η ευκαιρία που άνοιξε τον Αύγουστο να καλυτερέψει η ζωή χιλιάδων πολιτών».
Ο Σπύρος ∆ανέλλης από το Ποτάµι επιβεβαίωσε ότι το κόµµα θα υπερψηφίσει την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά τον επικεφαλής Στ. Θεοδωράκη, τον αντιπρόεδρο Γ. Μαυρωτά, τον Σπ. Λυκούδη και τον ίδιο.
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου