Πολιτική | 01.02.2021 18:25

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Βγάλαμε τα πλοία και έμαθαν να συνεργάζονται με την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα απόψε, σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος ΑΚΡ, προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις για την ανατoλική Μεσόγειο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε λόγο για δίκαιη κατανομή, ενώ πάντα λέμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Τι είπε (η ΕΕ); Είπαν "όχι, η Ελληνο-Κυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Ό,τι και να κάνουν, είναι σωστό". Και τι κάναμε εμείς τότε; Κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Στη Λευκωσία προσεχώς ο Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με τον Αναστασιάδη

Τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα. Αλλά πάλι κάποιοι λένε ‘και γιατί να διαπραγματευτείτε; Είναι συμβιβασμός’. Όχι. Στη διπλωματία, η διαπραγμάτευση δε συνιστά συμβιβασμό. Εάν είστε δίκαιοι, εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα καθίσετε στο τραπέζι και θα μιλήσετε, θα αναλύσετε τα πάντα με λεπτομέρεια και θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, καθώς είστε δίκαιοι», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ.

«Με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά τελευταία είχαν επιλέξει τη γλώσσα των απειλών. Εμείς όμως την απορρίψαμε. Και, τον Δεκέμβριο, το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα συνεργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις. Τασσόμαστε υπέρ κάθε είδους ειρηνικής μεθόδου. Το μόνο που απαιτείται από εκείνους είναι να κατανοήσουν ότι η Τουρκία τάσσεται όχι υπέρ των απειλών, αλλά υπέρ τρόπων λειτουργίας της διπλωματίας. Kαι στη διπλωματία, ορισμένοι μιλούν για σκληρή ισχύ και ήπια ισχύ. Η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας με τον πιο έξυπνο τρόπο», δήλωσε, ενώ αναφορικά με τη Λιβύη πρόσθεσε ότι:

«Στη Λιβύη μιλήσαμε για ειρήνη και ειρηνικές λύσεις, αλλά δεν πίστευαν ότι θα πηγαίναμε από κοντά, στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση και να τους φέρουμε όλους πάλι πίσω στο τραπέζι».

Διαβάστε ακόμη: Απόρρητο έγγραφο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμφωνία για Ιμια και γκριζάρισμα Αιγαίου

Ακάρ: Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με πολιτικό τρόπο

Σε άλλους τόνους κινήθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφορικά με την Ελλάδα και τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ζητήματα με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με πολιτικό τρόπο, αναφέροντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει και οι συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο και ότι θα συνεχιστούν το Φεβρουάριο.

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε μνεία στις διερευνητικές επαφές που διεξήχθησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά και σε διμερές στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την απόκρουση συγκρούσεων, κατόπιν συμφωνίας του προέδρου μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες γείτονές μας σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις ήρθαν, σε κάποιες άλλες όχι. Υποσχέθηκαν ότι θα έρχονται. Θεωρούμε ότι αυτές οι συναντήσεις μπορούν να ξεκινήσουν πάλι τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Περιμένουμε ότι η τέταρτη θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Άγκυρα. Το έχουμε εκφράσει με διάφορους τρόπους. Όπως πάντα λέμε, τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με πολιτική λύση στο πλαίσιο του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όλοι θέλουμε να τελειώσουν, να λήξουν (αυτά τα προβλήματα) και όλοι να ζήσουμε με ασφάλεια.

Εμείς συνεχίζουμε να φροντίζουμε και να παρακολουθούμε με την ίδια σοβαρότητα, την ίδια ειλικρίνεια, την ίδια προσοχή και ευαισθησία, όπως πάντα, τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα των αδελφών μας, και στο Αιγαίο, και στην ανατ. Μεσόγειο, και στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής σε αυτό το θέμα, ίσα ίσα πιστεύουμε ότι αυτά τα περιστατικά μπορούν να λυθούν με πολιτικό τρόπο και θα τα λύσουμε. Γι’ αυτό εργαζόμαστε».

ΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΧουλούσι ΑκάρΑνατολική Μεσόγειος