Πολιτική|08.01.2019 12:30

Χαοτική η εικόνα των ΑΝΕΛ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Χωριστές διαδροµές έχουν πάρει οι βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Οµάδας. Μόλις στο 1/3 αυτής µπορεί να στηρίζεται ο Πάνος Καµµένος για τον «ανένδοτο» αγώνα που, όπως υποστήριξε, διεξάγει εναντίον της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αν και πολλά ίσως ξεκαθαριστούν στην αυριανή συνεδρίαση, µέχρι στιγµής η θέση για αποχώρηση από την κυβέρνηση αντιµετωπίζεται µε σκεπτικισµό έως και πλήρη άρνηση. Η Μαρία Κόλλια - Τσαρούχα και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης είναι τα δύο µέλη της ΚΟ που συντάσσονται µε την αντίληψη του πρόεδρου τους. «Οταν και αν έρθει η Συµφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα φύγουµε από τα υπουργεία µας. ∆εν φύγαµε ακόµη για να πιάσουµε τον Μανιαδάκη, και τον κάθε Μανιαδάκη, που έκανε κακό στη χώρα µας» επισήµανε σε πρόσφατες δηλώσεις της η υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, που µετείχε στις προσπάθειες να αλλάξουν γνώµη βουλευτές που διαφωνούν όπως ο Θ. Παπαχριστόπουλος.

Οσο για τον Κ. Κατσίκη, δείχνει να… υπερθεµατίζει. Εξέφρασε την εκτίµηση ότι οι ΑΝΕΛ θα µπορούσαν να αποχωρήσουν ακόµη και πριν έλθει η συµφωνία στο Κοινοβούλιο. Εκτίµησε δε πως «από τη στιγµή που θα εγκαταλείψουµε την κυβέρνηση δεν µπορεί να τεθεί προς ψήφιση», αφού «η κυβέρνηση χάνει τη ∆εδηλωµένη». «Ας διαγραφώ» Σαφέστατη θέση υπέρ της συµφωνίας µε την ΠΓ∆Μ έχει πάρει µε δεκάδες δηλώσεις του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η άποψή του αυτή δεν είναι διαπραγµατεύσιµη, ακόµη και αν οδηγήσει στη διαγραφή του. Οπως έχει πει, σε µια τέτοια περίπτωση θα παραδώσει τη βουλευτική έδρα του (αν και τον αναπληρώνει ο επίσης διαφωνών Τέρενς Κουίκ).

Μάλιστα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε «δώρο» το ενδεχόµενο της διαγραφής του, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να συµβάλω µε κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, πάντως, δηλώνει πως δεν σχετίζεται µε σενάρια που τον θέλουν να διαπραγµατεύεται µε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη στα ψηφοδέλτιά του. Για τη συνάντησή του µε τον πρωθυπουργό σηµειώνει πως δεν έγινε στα κρυφά, χωρίς όµως να διευκρινίζει το αντικείµενό της. Κοµβικό στοιχείο θεωρείται η εµπλοκή του στα θέµατα των σκανδάλων στον χώρο της υγείας, τη διαλεύκανση των οποίων θεωρεί σηµαντική από τη παρούσα κυβέρνηση. Μάλιστα, ήταν δραστήριο µέλος της εξεταστικής επιτροπής. Οι σιωπηροί Παρότι έχει πολλάκις προκληθεί, η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά έχει αρνηθεί να µιλήσει για τη στάση που θα τηρήσει. Πληροφορίες τη θέλουν να παραµένει στην κυβέρνηση, µε βασικό γνώµονα των αποφάσεών της την επιτυχηµένη πορεία της – κάτι που έχει αναγνωριστεί τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καµµένο, ο οποίος στην τελευταία εθνική συνδιάσκεψη του κόµµατος της έπλεξε το εγκώµιο.

Η µοναδική δηµόσια αναφορά της σχετίζεται µε το δικαίωµα του βουλευτή να ψηφίζει κατά συνείδηση. Επίσης, δεν έχει καταγραφεί δήλωσή αντίθεσής της στη Συµφωνία των Πρεσπών, όπως και το αντίθετο. Βρίσκεται εν αναµονή των εξελίξεων. ∆εν προτίθεται να ψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, όµως δεν επιθυµεί να ρίξει την κυβέρνηση ο Κώστας Ζουράρις. Στις κατά καιρούς δηλώσεις του τηρεί αποστάσεις από τη «σκληρή θέση» των ΑΝΕΛ. Οπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, «εγώ δεν θα ψηφίσω το σχέδιο νόµου για το όνοµα της Μακεδονίας, αλλά -φυσικά- θα συνεχίσω τη συνεργασία. Αλλωστε, και εγώ αριστερός είµαι», προσθέτοντας πως «δεν µπορώ εγώ ως αριστερός να ρίξω µια αριστερή κυβέρνηση. Οσον αφορά το συγκεκριµένο θέµα, δεν θα ψηφίσω τη λεγοµένη προσυµφωνία των Πρεσπών. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο». Επίσης, έχει δηλώσει πως «δεν στηρίζω την κυβέρνηση στο Σκοπιανό και στηρίζω την προσπάθειά της να συµµαζέψει τα αίσχη του ηνωµένου επιδεξιοκέντρου και να πάνε όσοι δεν τη γλιτώσουν απ’ όλον αυτόν τον κεντροδεξιό συρφετό στη φυλακή».

Κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει κρατά ο Βασίλης Κόκκαλης. Αν και συµµετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις των ΚΟ µετά τις οποίες ο Πάνος Καµµένος διακήρυττε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όταν έρθει η Συµφωνία των Πρεσπών, δεν έχει κάνει δηλώσεις υπέρ αυτής της θέσης, όπως άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Από την άλλη, φέρεται στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ να ζήτησε από τον πρόεδρο να ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ εφόσον ζητηθεί ψήφος εµπιστοσύνης. Πάντως, στην τελευταία δήλωσή του, µε αφορµή τον εορτασµό των Θεοφανίων, δεν αναφέρθηκε στο «Μακεδονικό» και στη διαφωνία του σε σχέση µε τις Πρέσπες. Αντιθέτως, ευχήθηκε να υπάρξουν «αποφάσεις ενός πολιτικού προσωπικού που θα προτάσσει το εθνικό συµφέρον και την εθνική συνεννόηση». ∆ιχασµός και εκτός ΚΟ Σε παρόµοια κατάσταση βρίσκεται, εκτός από την ΚΟ, και το κόµµα των ΑΝΕΛ, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Κορυφαία στελέχη όπως ο Π. Σγουρίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Τοσουνίδης στηρίζουν τις αποφάσεις του Πάνου Καµµένου, όµως υπάρχει η ξεκάθαρη διαφοροποίηση του υφυπουργού Εσωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην οποία προστέθηκαν οι ενστάσεις της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Οπως δήλωσε, «δεν τίθεται θέµα, από την πλευρά µου, άρσης εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση», διερωτώµενη «τι σηµαίνει ότι ο κ. Καµµένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείµενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουµε και να τις αποµακρύνουµε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζουν κατά συνείδηση. Και εάν έχουν πράξει σωστά ή λάθος θα κριθούν στην πορεία και θα αναλάβουν την ευθύνη της όποιας επιλογής τους». Ειδικά για τη Συµφωνία των Πρεσπών είπε πως «καλό είναι η συµφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολό της και τότε µόνο θα µπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή είναι προς το συµφέρον ή όχι της χώρας»

ΑΝΕΛΠάνος Καμμένος