Κορονοϊός - Lockdown: Ποια στοιχεία οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων
Αλέξανδρος Διαμάντης«Αναπόφευκτα» χαρακτηρίζουν από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, που αποφασίστηκαν χθες μετά τη σχετική δραματική τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων. Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι στατική, τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, την στιγμή που πάντως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει σε σταθερή κατάσταση και ισχύουν σταθερά τα μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως οι λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές δείχνουν να… κοκκινίζουν ακόμη περισσότερο, κι αυτό είναι κάτι που αποτέλεσε τη βασική παράμετρο στην απόφαση των λοιμοξιολόγων. Μάλιστα, αντί μιας σχετικής εκτόνωσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά και σε άλλες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Lockdown Φεβρουαρίου: Τι ισχύει σε Αττική και όλες τις περιοχές με τα νέα μέτρα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, βρίσκεται στην Αττική. Συγκεκριμένα, παρατηρείται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ζώνες, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα περίπου 4.400 άτομα και αυξήθηκε κατά 60% μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown. Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται επίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική, όπου λαμβάνονται επιπλέον μέτρα.
Τα σχολεία
Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά η κατάσταση των σχολείων παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη. «Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αντανακλά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν», τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα στοιχεία, δε, είναι ενδεικτικά: Τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των δημοτικών βρίσκεται σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και το 0,56% των σχολικών μονάδων. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι σε περισσότερα από 12.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς η θετικότητα ανέρχεται στο 0,23%.
Οικονομική ανακούφιση
Στο μεταξύ, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια επιπλέον δέσμη μέτρων, κάτι που το ethnos.gr είχε προαναγγείλει . Συνεπώς, για το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν τέσσερα μέτρα:
- Διατηρείται τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από τη καταβολή ενοικίου
- Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την πολιτεία
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Επίσης, θα επεκταθεί στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους (όταν θα λειτουργήσουν) αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως το Δεκέμβριο
- Το Κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να εξετάσει κάποιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Διαβάστε επίσης: Εστίαση: Μειωμένος ΦΠΑ έως 30 Σεπτεμβρίου, απαλλαγή από ενοίκια και τον Μάρτιο
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ