Πολιτική|10.02.2021 19:20

Ενταση στη Βουλή για τα Πανεπιστήμια - Σφοδρή επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ένταση επικρατεί στη Βουλή ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδείας, στο οποία περιλαμβάνεται η διάταξη για της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα πυρά του εξαπέλυσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του lockdown για να περάσει το νομοσχέδιο.

«Και τη στιγμή που έχουμε πανδημία περνάτε όλα τα νομοσχέδια – και αυτά που είναι άσχετα με την πανδημία - σαν να μην υπάρχει πανδημία. Κατανοείτε την δημοκρατία μόνο ως την αλλαγή κυβερνήσεων κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν είναι αυτό όμως η δημοκρατία. Η δημοκρατία έχει και τη συμμετοχή των πολιτών, τα κινήματα, τους αγώνες. Αλλά αυτό δεν σας αρέσει. Και κάνετε αυτό που βολεύει την ελίτ. Λιγότερη δημοκρατία περισσότερος αυταρχισμός.

Και δεν σας απασχολεί  να βελτιώσετε την δημόσια παιδεία, να βοηθήσετε τους φοιτητές να έχουν κριτική σκέψη. Γιατί αυτά αποτελούν απλώς ένα εμπόδιο για την ελίτ που πρέπει να ξεπεραστεί», είπε χαρακτηριστικά ενώ στη ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης. «Βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας κι εσείς επιλέγετε -με δεδομένες τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων, των φοιτητών, των μαθητών, των  γονέων- να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο διχάζει. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αιφνιδιάζει τους φετινούς υποψήφιους. Επιλέγετε να συνεχίσετε ακάθεκτοι. Πείτε μου, έχετε ευθύνη για την κοινωνική αναταραχή και την αναστάτωση», αναρωτήθηκε σχετικά.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας - Σταματήστε το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια σε συνθήκες lockdown

Στην αντεπίθεση Κεραμέως – Χρυσοχοϊδης

Απαντώντας στις μομφές τις αντιπολίτευσης η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισαν ότι πλέον μπαίνει ένα τέλος στην ανομία.

«Δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές: α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό, β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι πλέον δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται.

«Υπάρχει καθεστώς ανελευθερίας που οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να απειλούν και να βιάζουν το κράτους δικαίου. Ποιο δικαίωμα παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης; Οι χωροφύλακες της ελεύθερης έκφρασης, οι Γκεστάπο στις σχολές, είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται. Εμείς με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε όσα πρέπει γιατί έτσι πρέπει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης παρακμής. Σήμερα μόνο η Αστυνομία μπορεί αν δεν θέλουμε μία ακόμα τρύπα στο νερό και συνέχεια της ανελευθερίας των τραμπούκων», σημείωσε με νόημα.

«Ηρθε η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην ανομία και παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια. Ενδεικτική λίστα περιστατικών βίας και προπηλακισμών σε πρυτάνεις ..!"», είπε τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Διαβάστε επίσης: Ταραντίλης - Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςαστυνομίαΠάνος ΣκουρλέτηςΝίκη ΚεραμέωςπανεπιστήμιαΕυκλείδης Τσακαλώτος