Πολιτική|11.02.2021 11:59

Live streaming: Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Παιδείας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Λίγο μετά τις 12 αναμένεται να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα αργά το απόγευμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.

Σφοδρές κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επικρατούν το τελευταίο διήμερο. Τα πυρά του εξαπέλυσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκμεταλεύεται τις συνθήκες του lockdown για να περάσει το νομοσχέδιο. «Και τη στιγμή που έχουμε πανδημία περνάτε όλα τα νομοσχέδια – και αυτά που είναι άσχετα με την πανδημία - σαν να μην υπάρχει πανδημία. Κατανοείτε την δημοκρατία μόνο ως την αλλαγή κυβερνήσεων κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν είναι αυτό όμως η δημοκρατία. Η δημοκρατία έχει και τη συμμετοχή των πολιτών, τα κινήματα, τους αγώνες. Αλλά αυτό δεν σας αρέσει. Και κάνετε αυτό που βολεύει την ελίτ. Λιγότερη δημοκρατία περισσότερος αυταρχισμός. Και δεν σας απασχολεί να βελτιώσετε την δημόσια παιδεία, να βοηθήσετε τους φοιτητές να έχουν κριτική σκέψη. Γιατί αυτά αποτελούν απλώς ένα εμπόδιο για την ελίτ που πρέπει να ξεπεραστεί», είπε χαρακτηριστικά ενώ στη ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης.

Απαντώντας στις μομφές τις αντιπολίτευσης η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισαν ότι πλέον μπαίνει ένα τέλος στην ανομία. «Δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές: α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό, β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

νομοσχέδιοπανεπιστημιακή αστυνομίαΠαιδείαΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης