Πολιτική|12.02.2021 15:30

Καλίν: «Προκλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη στην Κύπρο, συνεχίζουμε τις διερευνητικές»

Μαρία Ζαχαράκη

«Προκλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT, αν και στη συνέχεια αναγνώρισε χαμηλούς τόνους κι εποικοδομητική ρητορική στον πρωθυπουργό, όταν απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο Μητσοτάκης πήγε στην Κύπρο, έκατσε με τον Ε/Κ ηγέτη, αλλά το να χαρακτηρίζει την παρουσία του τουρκικού στρατού ως κατοχή, δεν συμβάλλει στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Ήταν μία προκλητική δήλωση. Λίγο μετά έκανε και μία άλλη δήλωση σε μία εφημερίδα ή τηλεόραση, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου μας χθες το μεσημέρι, κι εκεί χαμήλωσε λίγο τους τόνους, δηλ. έδωσε μηνύματα ότι μπορούμε για την ανατ. Μεσόγειο και τα άλλα ζητήματα να συνεργαστούμε μαζί με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο και ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα λύσουμε».

Το Μάρτη οι νέες διερευνητικές

Ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές θα επαναληφθούν το Μάρτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. «Ελπίζω αυτός ο εποικοδομητικός τόνος να συνεχιστεί και ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών να συνεχιστεί στην Αθήνα, όταν θα συμφωνήσουμε. Υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ελπίζω ότι μέσα στο Μάρτη, κάποια ημερομηνία, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Διμερή τα θέματα – Μπορούμε να τα λύσουμε με την Ελλάδα

Όσον αφορά στα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι υπάρχει μία σειρά ζητημάτων από τα νησιά μέχρι το Κυπριακό. «Τώρα για τα μεταξύ μας διμερή ζητήματα με την Ελλάδα, ειδικά τα νησιά, τόσο το Αιγαίο, τα διμερή ζητήματα, η ασφάλεια, η υφαλοκρηπίδα, οι θαλάσσιες ζώνες κι ένα σωρό άλλα ζητήματα όσο και το Κυπριακό, κανονικά -από τη μία πλευρά- θεωρούνται ξεχωριστά θέματα αλλά από την άλλη πλευρά συνδέονται. Ξεχωριστά γιατί με την Ελλάδα μεταξύ μας υπάρχουν διμερή θέματα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν τα βλέπει μόνο ως διμερή. Παράλληλα τα βλέπει ως ευρωπαϊκά ζητήματα, γιατί λέει εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ, άρα παράλληλα τα ζητήματα αυτά εισέρχονται σε ευρωπαϊκό πεδίο. Την ίδια αρχή προσπαθούν να εφαρμόσουν και στην Κύπρο».

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ για φόρουμ Φιλία: «Προσπαθούν να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας»

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε ότι όλα αυτά τα θέματα είναι διμερή και πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και μόνο. «Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία και θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. Τα διμερή ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε μεταξύ μας. Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρός μας μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, το μεσημέρι, ένα από τα θέματα που υπογράμμισε ήταν ότι αυτά τα θέματα είναι διμερή με την Τουρκία και ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε μεταξύ μας. Επομένως εντάξει, ας συνεχίζουμε από εκεί που έχουμε μείνει και ας κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα».

Λύση 2 κρατών στην Κύπρο

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε κι εκείνος με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο πέρα των 2 κρατών, παρά τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην πραγματικότητα εδώ και καιρό το συζητάμε αυτό. Με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, τους διεθνείς παράγοντες, τα ΗΕ εδώ και καιρό το συζητάμε. Το βασικό μας επιχείρημα είναι αυτό: Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 40 χρόνια δεν είχαν αποτέλεσμα και από το 1974 - άντε ας πούμε οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αργότερα - και για 40 χρόνια συζητήθηκε ένα μοντέλο δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Συζητήθηκαν οι λεπτομέρειές του στο σχέδιο Ανάν και τέθηκε αργότερα σε δημοψήφισμα. Επίσης στο Κραν Μοντανά συζητήθηκε λεπτομερώς. Ποιος και τί αρμοδιότητες θα πάρει, πως θα είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το εδαφικό, η ελεύθερη διακίνηση, η υπηκοότητα, η ΕΕ, υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν λεπτομερώς. Το σχέδιο Ανάν το απέρριψαν το 2004.

Ήρθαμε στο 2017 και πάλι μετά από 13 χρόνια δεν υπήρξε ένα αποτέλεσμα. Όλα αυτά τα θέματα και πάλι τέθηκαν στο τραπέζι πάλι υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. Και πάλι ήταν η Ε/κ πλευρά που σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι εμποδίζοντας τη διαδικασία. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιοι του ΟΗΕ. Το γνωρίζει πολύ καλύτερα ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερ Άιντε. Και ο κ. Γκουτέρες γνωρίζει ποιος εμπόδισε εκεί τη διαδικασία και πως η Τουρκία ενήργησε εποικοδομητικά. Εμείς λέμε αυτό: Αυτά που συζητήσαμε εδώ και 40 χρόνια δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε άλλα 40 χρόνια προφανώς. Επειδή σε αυτή την περίοδο το εμπάργκο εξακολουθεί να συνεχίζεται. Συνεχίζουν να εφαρμόζουν ένα εμπάργκο που δεν είναι δίκαιο. Επομένως γιατί να χάνουμε χρόνο συζητώντας δέκα χρόνια, 20 χρόνια, 30 χρόνια ακόμη. Και ο κ. Τατάρ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έθεσε αυτό το επιχείρημα. Είναι και αίτημα των Τ/Κ αυτό πλέον, όχι μόνο της Τουρκίας. Κι εμείς αυτό το στηρίζουμε. Εγώ αυτό το ερώτημα απευθύνω στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνομιλητές μου: Γιατί διστάζετε, γιατί φοβάστε τόσο πολύ την ιδέα των 2 κρατών;

Απαντούν ότι θα προκληθούν περαιτέρω επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να βγει από την ΕΕ. Ναι, αλλά εσείς ως ΕΕ τόσα χρόνια τί κάνατε ενθαρρυντικό για τον Τ/κ τομέα; Τί δώσατε; Αφήστε τη μη στήριξη, τη μη άρση του εμπάργκο, και την μη παροχή βοήθειας, εδώ αποφεύγετε ακόμη και στις κοινές διακηρύξεις σας να αναφέρετε το όνομα της Τ/κ πλευράς. Διστάζετε. Φοβάστε. Εξαιτίας της Ε/κ πλευράς», επιχειρηματολόγησε.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μιλήσουν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για όλα τα θέματα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να μιλήσουν κι ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ημερομηνία, όπως παραδέχτηκε.

Αναφορικά με το θέμα του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος S-400, ο Ιμπραχίμ Καλίν απέκλεισε ενδεχόμενη υποχώρηση της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι το «μοντέλο Κρήτης», που προέκρινε ο Τούρκους υπουργός Άμυνας, παρερμηνεύτηκε.

«Κοίταξα τη δήλωση που έκανε ο υπουργός μας και δεν λέει αυτό. Κάποιοι αναλυτές το σχολίασαν έτσι, αλλά δεν λέει αυτό ακριβώς. Εμείς από την αρχή το λέμε. Η Τουρκία ως μία κυρίαρχη χώρα πήρε μία απόφαση για τους S-400. Κι αυτή την απόφαση θα την φέρουμε εις πέρας μέχρι τέλους», δήλωσε. 

Διαβάστε επίσης: Προκλητική δήλωση Ερντογάν προς Μητσοτάκη: Μάθε τα όριά σου και μετά μιλάμε

κρίση στη ΜεσόγειοΙμπραχίμ ΚαλίνS-400ΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία