Πολιτική|29.10.2018 09:30

Κυβέρνηση: Νέα ατζέντα µε συνταγµατικές αλλαγές και κοινωνικό πακέτο

Βούλα Κεχαγιά

Το Σύνταγµα είναι επισήµως το θέµα για το οποίο συγκαλείται αύριο η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όµως το ενδιαφέρον κυβέρνησης και κόµµατος στρέφεται στην παρουσία -όπως έχει προαναγγελθεί- του Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση µε την ιδιότητα του απλού βουλευτή

Στον απόηχο των γεγονότων του τελευταίου δεκαπενθηµέρου, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να βγάλει την κυβέρνηση από τον κύκλο της εσωστρέφειας και να προτάξει µια νέα ατζέντα προτεραιοτήτων του Μαξίµου.

Η συνταγµατική µεταρρύθµιση τοποθετείται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, µολονότι κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές θεωρούνται «ακανθώδεις» και δηµιουργούν εσωτερικούς προβληµατισµούς. Φαίνεται όµως ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει µέσω εντατικής διαβούλευσης να ξεπεράσει τις όποιες διαφωνίες περί την προεδρική εκλογή και τη διακριτότητα των ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας. Στόχος του Μαξίµου είναι η εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας να γίνει περί τα µέσα Νοεµβρίου από τη Βουλή, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόµενης άνοιξης.

Ο πρωθυπουργός προφανώς και θα µιλήσει για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, εστιάζοντας στα νοµοθετήµατα που θα ψηφιστούν τις επόµενες ηµέρες από τη Βουλή επικεντρωµένα στη διόρθωση κοινωνικών αδικιών και ασφαλώς στο θέµα των συντάξεων. Πρόκειται για το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ, την ψήφιση της ρύθµισης για τα αναδροµικά των ενστόλων και άλλων κατηγοριών, και επίσης την ακύρωση του νόµου για τις περικοπές στις συντάξεις. Μεγάλη έµφαση θα δοθεί άλλωστε και στον πρώτο µεταµνηµονιακό προϋπολογισµό.

Εκ των πραγµάτων ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποφύγει στην εισαγωγική του οµιλία τα ζητήµατα που δηµιούργησαν ενδοκυβερνητικούς κραδασµούς, κάτι για το οποίο ωστόσο θα αναγκαστεί να πάρει θέση εφόσον προκληθεί από τους παριστάµενους βουλευτές

Η πιθανή παρουσία Κοτζιά άλλωστε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ενδεχοµένως να τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση, ειδικά εάν ο ίδιος ο τέως υπουργός θελήσει να δώσει κάποιες διευκρινίσεις στους υπόλοιπους βουλευτές.

Οπως και να έχει, το Μαξίµου επιθυµεί να «κλείσει» το συντοµότερο δυνατό η σχετική συζήτηση που δίνει τροφή στα κόµµατα της αντιπολίτευσης να αναπαράγουν την αντιπαράθεση ΚαµµένουΚοτζιά. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα απαντήσει στις αιτιάσεις της Νέας Δηµοκρατίας και στο αίτηµά της να δηµοσιοποιηθούν τα πρακτικά του εκρηκτικού Υπουργικού Συµβουλίου, όµως θα την καταγγείλει για προσπάθεια φθηνού αντιπερισπασµού µε αφορµή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Εποµένως ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να αναφερθεί διεξοδικά στη συγκεκριµένη εξέλιξη, εντοπίζοντας τις ευθύνες των προηγούµενων κυβερνήσεων αλλά και τις παραλείψεις τους στη διερεύνηση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους. Θα επικαλεστεί τα όσα συνέβησαν περί τη λίστα Λαγκάρντ και θα πει πως µολονότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη, η δική του κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα ευρήµατά της, βοήθησε στην εξέλιξη της υπόθεσης Παπαντωνίου 

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ